Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het voormalige kerkgebouw van de Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan.  | Foto: C. v.d. Laan
Het voormalige kerkgebouw van de Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan. | Foto: C. v.d. Laan

Verkoop Menswording op losse schroeven

Het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders wil niet meewerken aan een verandering van het bestemmingsplan om woningbouw op de plek van de Menswording mogelijk te maken. In antwoord op vragen van de CDA fractie in de gemeenteraad meldt B en W: "Het College is geen voorstander van aanpassing van de maatschappelijke bestemming". Daarmee staat de verkoop van het voormalige kerkgebouw op de hoek van de Gallaslaan en het Heelblaadjespad op losse schroeven.

Door: Corrie van der Laan

De HH Petrus en Paulus parochie heeft de Menswording enkele  jaren geleden te koop gezet. Na het samensmelten van de parochiekernen Menswording uit Leiderdorp en Meerburg uit Zoeterwoude-Rijndijk tot Goede Herder was het gebouw overbodig geworden; de Goede Herderparochie kerkt in de Goede Herderkerk (voorheen Meerburgkerk) aan de Hoge Rijndijk.

Aanvankelijk werd gezocht naar een koper die de Menswording een cultureel-maatschappelijke bestemming zou geven, maar mogelijke kandidaten konden de vraagprijs niet opbrengen. Eind oktober dit jaar werd bekend dat het gebouw in principe verkocht was aan een projectontwikkelaar die het gebouw wilde afbreken om op de locatie appartementen te bouwen.

Dat nieuws wekte veel onrust in de wijk. En veel voormalige parochianen van de Menswording, die in de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw de bouw van de kerk met allerlei acties en inzamelingen hebben helpen financieren, waren ronduit verontwaardigd.

De verkoop was onder voorwaarde dat de bestemming van het gebouw kon worden gewijzigd van 'maatschappelijk' naar 'wonen'. Het college heeft nu echter klip en klaar aangegeven daar niets voor te voelen.

Meer berichten