Binnenkort ook Lijnbaan deels eenrichtingsverkeer
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De Lijnbaan gezien vanaf de Vronkenlaan
De Lijnbaan gezien vanaf de Vronkenlaan (Foto: Johan Kranenburg)
Verkeer

Binnenkort ook Lijnbaan deels eenrichtingsverkeer

Binnenkort krijgt ook de Lijnbaan gedeeltelijk eenrichtingsverkeer. De Leiderdorpse verkeerswethouder Kees Wassenaar (VVD) wil zo een eind maken aan de nieuwe sluiproute vanaf bedrijventerrein De Baanderij via de Lijnbaan naar de Vronkenlaan.

Door: Corrie van der Laan

Die sluiproute werd populair zodra in juni 2016 op een deel van de Van der Marckstraat eenrichtingsverkeer werd ingesteld. Tot die tijd perste veel sluipverkeer dat de verkeerslichten op de Engelendaal wilde vermijden zich door de smalle straat, wat met name in de spits veel overlast voor de bewoners betekende. Door alleen verkeer komend vanuit de Vronkenlaan toe te staan op het deel van de Van der Marckstraat tussen de Vronkenlaan en de Lijnbaan, werd het een stuk rustiger.

Maar de verkeersmaatregel bleek al snel een ongewenste bij-effect te hebben: verkeer dat van de noordkant naar de zuidkant van Leiderdorp wil, bleef de Engelendaal vermijden en koos nu voor de route via de Lijnbaan, waarbij ook de Vronkenlaan en de Laan van Ouderzorg een duidelijke toename van het verkeer merkten.

Begin dit jaar gaf de gemeente al aan onderzoek te willen doen naar de aard van de verkeersstromen om helder te krijgen of het vooral gaat om doorgaand verkeer of om bestemmingsverkeer. Dat onderzoek moet nog gebeuren, vertelt Wassenaar. "De zomer is daar geen goede periode voor en daarna begonnen de werkzaamheden aan de Persant Snoepweg, wat een heel ander beeld geeft qua verkeersstromen. De verwachting is dat het noodzakelijke kentekenonderzoek in maart/april 2018 kan worden gedaan. Daarna kunnen we conclusies trekken en een definitieve keuze maken qua maatregelen."

Voor die tijd gaat wel al het deel van de Lijnbaan tussen de Vezelbaan en de Roerdompstraat dicht voor verkeer in de richting van de Vronkenlaan. Daarmee moest alleen even gewacht worden op de werkzaamheden aan de stadsverwarming, die vorige week zijn afgerond. Omwonenden krijgen nog een bewonersbrief met uitgebreide informatie.

Meer berichten