Logo leiderdorpsweekblad.nl
Frans Claas (links) kreeg zijn Koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Kees Wassenaar. | Foto: PR
Frans Claas (links) kreeg zijn Koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Kees Wassenaar. | Foto: PR (Foto: PR)
menselijk

Leiderdorper Frans Claas geridderd

Bij zijn afscheid als hoogleraar op 13 oktober werd professor doctor Frans Claas benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Leiderdorper kreeg de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Kees Wassenaar van zijn woonplaats.

Dat gebeurde na afloop van zijn afscheidsrede 'Een zoektocht naar de beste (mis)match' in het LUMC.

Prof. Claas was sinds begin jaren 70 verbonden aan de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie. Hij deed daar onderzoek naar afweerreacties bij transplantatie en de rol van erfelijkheid daarin. De laatste jaren werkte hij aan een nieuwe onderzoekslijn op het gebied van immunologie van zwangerschap.

Zijn belangrijkste verdienste was het ontwikkelen van een programma voor acceptabele 'mismatches'. Daardoor konden patiënten een donororgaan krijgen die daar voorheen niet voor in aanmerking kwamen. Naast zijn onderzoek is Claas actief geweest in veel besturen van organisaties als Matchis (voorheen Europdonor), Eurotransplant en de Nederlandse Transplantatie Vereniging. Met zijn verbindende persoonlijkheid wist hij mensen samen te brengen ten behoeve van een gemeenschappelijk belang.

(Bron: www.lumc.nl)

Meer berichten