V.l.n.r. Paula Braxhoven, Grazyna Monkhorst en Annelies Borst met hun taarten. Achter hen staat Charles Callenbach. | Foto: J.P. Kranenburg
V.l.n.r. Paula Braxhoven, Grazyna Monkhorst en Annelies Borst met hun taarten. Achter hen staat Charles Callenbach. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Grazyna Monkhorst winnares Heel Winkelhof Bakt

Algemeen

"Toen ze bezig was dacht ik meteen al: 'Wow, die laat hier een hoop zien!'." Patissier Charles Callenbach vindt dat Heel Winkelhof Bakt in Grazyna Monkhorst een terechte winnaar heeft gekregen. Haar fraisier – een aardbeien-crèmetaart - scoorde zondagmiddag het hoogste van de creaties die de drie finalisten in een geïmproviseerde keuken op het Hemalein bereidden.

Door: Corrie van der Laan

Voor de taartenbakwedstrijd hadden zich in totaal dertien bak-enthousiasten aangemeld. Ieder van hen stuurde in februari een foto plus recept in van de taart waarmee zij de strijd wilden aangaan. Callenbach heeft daaruit de drie finalisten gekozen. Behalve Grazyna waren dat Paula Braxhoven en Annelies Borst.

Zondag om 13.00 uur gingen ze aan de slag, onder toeziend oog van Callenbach en het winkelend publiek.

"Best spannend, vooral omdat je niet in je eigen keuken werkt", vond Annelies. "Er staan hier alleen werktafels en ovens, de rest moesten we allemaal zelf meenemen. Wat betekent dat je echt goed moet nadenken wat je nodig hebt; je kan niet zomaar even een extra kommetje uit de kast plukken." Zij bakt thuis heel veel. "Vooral met verjaardagen en zo ga ik voluit. Dan doe ik themataarten, bijvoorbeeld in de vorm van een voetbalschoen voor mijn zoontje, of een dikke buikentaart voor een zwangere vriendin. Ik ga uit van basisrecepten die ik zelf aanpas." Zij had voor de wedstrijd een Schwartzwalder Kirsch taart uitgekozen. "De basis is alvast goed gelukt", constateerde ze tevreden toen de taart uit de oven kwam.

Paula had totaal geen last van zenuwen. Bakken is voor haar een natuurlijke bezigheid, ze werkt parttime bij een patissier en heeft een eigen taartenbedrijf. Het recept voor haar chocoladetaart, waarbij Ferrero Rocher bonbons een belangrijk rol spelen, heeft ze zelf bedacht. Dat recept had ze overigens niet op een briefje staan. "Het zit in mijn hoofd", lachte ze. "Ik heb het ook niet nodig want ik weeg vrijwel niets af, doe alles op het gevoel."

Grazyna heeft haar liefde voor taartenbakken met de paplepel meegekregen, vertelde ze. "Ik kom uit Polen en daar hebben we iets met taarten." Zij voelde de wedstrijdstress wel degelijk. "Ik ben best zenuwachtig", bekende ze. "Het spannendste is de crème, die moet lukken." Daar ging het overigens nog bijna fout; de eerste keer schiftte de crème, maar een tweede poging maakte dat weer helemaal goed.

De taarten werden beoordeeld op uiterlijk en smaak door voorzitter John Filippo en bestuurslid Marten Brederode van de Stichting Winkelhof, Rudo Slappendel van Unity FM en twee willekeurige bezoekers van het winkelcentrum. Daarnaast gaf Callenbach cijfers, waarbij hij ook de moeilijkheidsgraad van de recepten en de manier van werken van finalisten meewoog. Iets wat de patissier, die 25 jaar banketbakkers heeft opgeleid bij het ROC Leiden, wel is toevertrouwd.

De verschillen waren klein maar de taart van Grazyna ging toch met het hoogte puntenaantal aan de haal. "Belangrijk punt was dat de publieksjury aangaf dat ze deze taart zo zouden kopen. Ook de luchtigheid scoorde goed. Wat voor mij de doorslag gaf, was Grazyna's werkwijze. Ze heeft een unieke manier van kloppen en bakken en liet zien dat ze lastige technieken uitstekend onder de knie heeft", aldus Callenbach.

Grazyna won € 150 shoptegoed in Winkelhof plus een fles wijn, voor Annelies en Paula was er een cheque met 25 euro shoptegoed. Hun taartrecepten komen in het 'het enige echte Winkelhof Bakboek', waarin ook tips & trucs en een recept van Charles Callenbach opgenomen worden. Wanneer het boek uitkomt, wordt bekend gemaakt via www.winkelhof-leiderdorp.nl en Facebook (WinkelhofLeiderdorp).

Grazyna Monkhorst bezig met het bereiden van de crème voor haar taart. | Foto: J.P. Kranenburg
Charles Callenbach geeft een demonstratie marsepeinen rozen maken. | Foto: J.P. Kranenburg
Paula Braxhoven en Annelies Borst aachter de werktafel op het Hemaplein. | Foto: J.P. Kranenburg

Uit de krant