De commissie Clubhuis De Derde Helft, met Koos Koster staand tweede van links, laat zien wat er allemaal mogelijk is op de Derde Helft-ochtenden.
De commissie Clubhuis De Derde Helft, met Koos Koster staand tweede van links, laat zien wat er allemaal mogelijk is op de Derde Helft-ochtenden. Foto: Björn Martens

Hoog tijd voor De Derde Helft

Activiteiten Maatschappelijk

55-plussers die het leuk vinden nieuwe mensen te ontmoeten en samen met anderen sportieve of culturele activiteiten te ondernemen en wellicht zelf te organiseren. Maar ook oudere dorpsgenoten die het gewoon prettig vinden een kop koffie te komen drinken in een levendige en gezellige omgeving. De doelgroep waar de gloednieuwe Leiderdorpse commissie Clubhuis De Derde Helft zich op richt, is heel breed. En, zo weet commissievoorzitter Koos Koster, rijk vertegenwoordigd in Leiderdorp.

Vanaf eind deze maand organiseert Clubhuis De Derde Helft tweemaal per week een gratis inloopochtend, elke woensdag in de kantine van voetbalvereniging RCL en elke donderdag in de kantine van hockeyclub Alecto, allebei gevestigd in sport- en recreatiepark De Bloemerd. De feestelijke aftrap is op 27 november bij RCL waar om 9 uur de koffie klaar staat.

De Derde Helft is bedacht door het Ouderenfonds. Doel is om 55-plussers op een laagdrempelige manier te betrekken bij sportieve en sociale activiteiten en een ingang te geven bij vrijwilligerswerk. De naam 'De Derde Helft' is een knipoog naar de 'derde helft' van het leven wanneer werk minder dominerend is en het tijd is voor gezelligheid, parallel aan de nazit van een wedstrijd.

In Leiderdorp is het idee van De Derde Helft opgepakt door welzijnsorganisatie Incluzio, RCL, Alecto en OWN Agency. Dat juist de Leiderdorpse voetbalvereniging en hockeyclub erbij betrokken zijn, ligt voor de hand, vertel Koster. "Beide verenigingen zijn al bezig met activiteiten speciaal voor ouderen." RCL is anderhalf jaar geleden gestart met walking football, een voetbalvorm voor 60-pussers, en Koster heeft zelf na de zomer bij Alecto walking hockey opgestart."

Sportief en cultureel

Nu is het zeker niet zo dat De Derde Helft gefocust is op voetbal en hockey, benadrukt hij "Je kan van alles bedenken: biljart, badminton, jeu de boules, bridge, maar ook literaire ochtenden, lezingen of computerlessen. Zoals het er nu naar uitziet zullen er op de ochtenden bij RCL meer doe-activiteiten zijn terwijl bij Aleco de nadruk wat meer op culturele activiteiten komt te liggen."

"De hoop is dat de bezoekers met eigen ideeën komen, die dan met een aantal anderen uitgewerkt kunnen worden. Het mooiste is als hier allerlei spin-offs uit voortkomen."

Koster realiseert zich dat de grootste uitdaging wordt om de doelgroep over de drempel te krijgen, hoe laag die ook is. "Met name voor mensen die nooit in De Bloemerd komen, kan die drempel toch hoog voelen. We hopen dan ook dat deelnemers aan walking voetbal of walking hockey anderen meenemen en dat je zo een sneeuwbaleffect krijgt. Er zullen niet meteen vijftig man op de stoep staan, maar het idee is dat dit langzaam groeit en een plekje in Leiderdorp verovert."

Uit de krant