Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Een aantal van de schakers van het Stedelijk Gymnasium online aan het schaken tijdens het NK Schaken voor Schoolteam Voortgezet Onderwijs. | Foto: PR</p>

Een aantal van de schakers van het Stedelijk Gymnasium online aan het schaken tijdens het NK Schaken voor Schoolteam Voortgezet Onderwijs. | Foto: PR

(Foto: PR)

Stedelijk Gymnasium Leiden prolongeert schaaktitel

  Sport

Het Stedelijk Gymnasium Leiden heeft donderdag 21 januari haar nationale schaaktitel in categorie VO I (alle leerjaren) geprolongeerd, tijdens de finale van het NK Schaken voor Schoolteams Voortgezet Onderwijs. In categorie VO II (eerste twee leerjaren) werd de school tweede.

Het SGL mocht aantreden met maar liefst vijf teams, drie in VO I en twee in VO II, die zich middels landelijke kwalificatietoernooien hadden weten te plaatsen. Onder de SGL-spelers was een groot aantal schakers van Schaakvereniging Leiderdorp. Deze schaakclub, die binnenkort haar 100-jarig bestaan mag vieren, is al jarenlang hofleverancier voor de school. Daarnaast ook clubschakers uit Leiden, Voorschoten en Oegstgeest. Gezamenlijk streden zij voor hun school.

Voor het eerst werd de finale niet fysiek gespeeld, zoals normaliter tijdens het Tata Steel Chess Tournament, maar vanwege coronamaatregelen online in chess.com. Iedere speler zat dus thuis achter een eigen pc of laptop. Het speelsysteem was anders en het gemis van het samenzijn met teamgenoten was groot.

Desondanks wist de school weer in de prijzen te vallen: in categorie VO I eindigde SGL-team 1 op de eerste plaats, in categorie VO II werden SGL-teams tweede en derde. Ook door de overige twee SGL-teams werden mooie partijen gespeeld en bordpuntjes afgepakt van de top. Met de overwinning in categorie VO I is de school voor het derde jaar op rij Nederlands Kampioen.

Jammer dat er geen fysieke huldiging kon plaatsvinden in deze setting, met mooie groepsfoto’s en een gezellig afsluitend etentje. Wel werd de teamleider van het SGL na afloop gebeld door damesgrootmeester Iozefina Paulet van de Schaakbond, om de overwinning officieel bekend te maken en felicitaties over te brengen aan de kampioenen. De prijzen worden opgestuurd en zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, kunnen de successen alsnog gevierd gaan worden!

Uitslagen en standen zijn hier te vinden. 

Meer berichten