Logo leiderdorpsweekblad.nl
De Driegatenbrug.
De Driegatenbrug. (Foto: J.P. Kranenburg)

College probeert werk aan Driegatenbrug over hoogseizoen te tillen

  Sport

Als het even kan, stelt het Leiderdorpse college de vervanging van de Driegatenbrug uit tot na het hoogseizoen van 2019.

Door: Corrie van der Laan

Het werk staat nu gepland voor mei, juni en juli, maar juist in die maanden wordt de brug in de Zijldijk het drukst gebruikt. De Zijldijk is namelijk de enige toegangsweg naar zuidwestelijke kant van de Kagerplassen. De brug, die net ten noorden van de wijk Driegatenbrug over de Dwarswatering ligt, kan omzeild via de Nieuweweg maar die weg is erg smal en heeft aan twee kanten sloten. Niet voor niets is de Nieuweweg sinds enkele jaren alleen toegankelijk voor fietsers, voetgangers en vergunninghouders.

Eigenaar J. Schie van een aan de Zijldijk gevestigde watersportbedrijf vroeg de gemeenteraad maandagavond dringend om de planning voor de werkzaamheden te heroverwegen. Niet alleen zou het hem en andere ondernemers langs de Zijldijk veel omzet kosten als hun klanten moeten omrijden langs de Nieuweweg, maar ook de veiligheid is het geding doordat hulpdiensten een langere aanrijtijd krijgen.

De raad stond open voor zijn pleidooi en drong er bij verantwoordelijk wethouder Willem Joosten (VVD) op aan om te kijken of, desnoods met enkele noodmaatregelen, de start van het werk aan de brug niet over het zomerseizoen getild kan worden.

Joosten meldde dat hij al bezig was met het inventariseren van de mogelijkheden daartoe. "Als het enigszins kan om de periode tot het najaar te overbruggen, zullen we het niet nalaten."

Versleten

De 82 jaar oude Driegatenbrug bleek bij een inspectie afgelopen zomer in slechtere staat dan was gedacht. Door slijtage is draagkracht met zeker 25 procent afgenomen. Om de belasting te beperken, mag verkeer nu nog maar vanaf één kant tegelijk over de brug. Maar vervanging op redelijk korte termijn is noodzakelijk. De gemeenteraad stemde er maandag mee in om daarvoor een budget van 1.355.040 euro beschikbaar te stellen.

Meer berichten