CDA-ers in 't Buurthuis. V.l.n.r. Jan Huisman (burgerraadslid CDA Leiderdorp), Helma van der Wende (fractielid CDA Voorschoten), Meindert Stolk (gedeputeerde), Joop van Huut (fractiesecretaris CDA Leiderdorp) en Moniek van Sandick (lid Provinciale Staten).
CDA-ers in 't Buurthuis. V.l.n.r. Jan Huisman (burgerraadslid CDA Leiderdorp), Helma van der Wende (fractielid CDA Voorschoten), Meindert Stolk (gedeputeerde), Joop van Huut (fractiesecretaris CDA Leiderdorp) en Moniek van Sandick (lid Provinciale Staten). Foto: Pieter Sleeboom

CDA kopstukken bezoeken ’t Buurthuis

Politiek

De complimenten waren niet van de lucht. Veel meer wijken zouden een ontmoetingsplek als ’t Buurthuis moeten hebben, vonden de lokale, regionale en provinciale CDA-ers die vrijdag 9 december aan het eind van de middag een werkbezoek kwamen brengen aan het buurtcentrum aan de Leiderdorpse Oranjegalerij.

Door: Corrie van der Laan

’t Buurthuis, dat inmiddels vierenhalf jaar bestaat, is opgezet en wordt beheerd door Buurtactief ’t Oude Dorp, een groep betrokken inwoners die zich inzet voor de sociale cohesie en leefbaarheid in de wijken Achthoven, Doeskwartier, Doesplant, Kerkwijk en Oranjewijk. Veel van de activiteiten die er georganiseerd worden zijn gericht op ouderen, maar lang niet allemaal, benadrukte voorzitter Fred Frijlink van Buurtactief. “We zijn er voor de hele gemeenschap, voor ouderen, jongeren en alles wat daar tussenin zit.”

Gedeputeerde Meindert Stolker en Provinciaal Statenlid Moniek van Sandick waren onder de indruk. “Ontmoetingsplekken waar mensen elkaar tegenkomen en waar activiteiten georganiseerd worden zijn heel belangrijk”, benadrukte Stolker. Van Sandick sloot zich daarbij aan: “Er moeten heel veel huizen bij komen in Zuid-Holland. Maar je wilt niet alleen bouwen, je wilt bouwen aan gemeenschappen. En daar heb je dit soort buurthuizen voor nodig.”

Voorzitter Medea Hempen van de CDA-fractie in de Leiderdorpse gemeenteraad, wist van eerdere bezoeken dat ‘t Buurthuis mensen letterlijk samenbrengt. “Ik sprak een vrouw die hier een vriendin had gevonden. Ze zei tegen me: ‘Ik woon al vijftig jaar in het oude dorp en zij ook maar nu pas zijn we elkaar hier tegengekomen.”

De CDA-ers gingen in gesprek met de vrijwilligers en bezoekers van ’t Buurthuis om meer te horen over de succesfactoren maar ook over de wensen die er nog leven.


Lucille Werner

Het was eigenlijk de bedoeling dat ook Tweede Kamerlid Lucille Werner deel zou uitmaken van de CDA-delegatie. Zij was echter op het laatste moment verhinderd door dringende Haagse zaken. “Maar ze heeft beloofd dat ze op een ander tijdstip alsnog komt”, kon secretaris Jan van Trigt van CDA-Leiderdorp melden.

Power vrouwen van het CDA. V.l.n.r. de Leiderdorpse raadsfractieleden Mirjam van der Stelt en Medea Hempen, Joke Welsink (fractielid CDA Oegstgeest), Helma van der Wende (fractielid CDA Voorschoten), Monique van Sandick (lid Provinciale Staten) en Patricia Kortekaas (raadslid CDA Voorschoten).

Uit de krant