Logo leiderdorpsweekblad.nl
Aaron Pieterson en Mieke Oorschot, hier in het Leiderdorpse park De Houtkamp, trainen regelmatig met volle bepakking.
Aaron Pieterson en Mieke Oorschot, hier in het Leiderdorpse park De Houtkamp, trainen regelmatig met volle bepakking. (Foto: J.P. Kranenburg)

Van Pieterburen naar Pietersberg in 2 weken

  Human Interest

Het hele Pieterpad lopen in ongeveer twee weken. Dat is de uitdaging die Mieke Oorschot en Aaron Pieterson zichzelf gesteld hebben voor hun zomervakantie.

Door: Corrie van der Laan

Geen geringe opgave want de wandelroute tussen Pieterburen in het noordelijkste puntje van Groningen en de Sint-Pietersberg in zuidelijkste puntje van Limburg meet 498 kilometer. Met de tocht wil het Leiderdorpse stel geld inzamelen voor de Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting die zich inzet voor mensen met taaislijmziekte.

Mieke (20) studeert psychologie in Leiden, Aaron (20) werkt fulltime bij defensie. Voordat de coronacrisis uitbrak, hadden ze hun plannen voor de zomervakantie al klaar. Ze zouden eerst de Nijmeegse Vierdaagse lopen, die gepland stond van 21 tot en met 24 juli, en daarna naar Kreta gaan. En misschien zat er ook nog een uitstapje in naar de Alpen om te backpacken langs een stuk van het Mont Blanc trail. Maar covid-19 zette een vette streep door de Vierdaagse en maakte de buitenlandse trips hoogst onzeker. “Toen dachten we: ‘is er niet iets leuks te doen in Nederland?' Daarbij kwamen we al snel uit op het lopen van het Pieterpad”, vertelt Mieke. “We hebben ruim twee weken, dus met gemiddeld 35 kilometer per dag moet het lukken en hebben we zelfs nog een beetje speling.”

Doorzetters

Mieke heeft vorig jaar voor het eerste keer de Vierdaagse van Nijmegen gelopen en dat ging haar prima af. Aaron heeft al zeven Vierdaagsekruisjes, vorig jaar liep hij zelfs de langste afstand, 50 kilometer per dag. Dus ze kunnen wel wat aan. Wel lopen ze het Pieterpad met meer bepakking want ze gaan in principe van camping naar camping. Aaron: “Op één plek moeten we een Bed & Breakfast nemen omdat er geen camping op de route ligt en we komen ook langs mijn oma, waar we twee nachten willen blijven en een rustdag inlassen. Maar verder is het aan het eind van elke dag de tent opzetten.” “Het wordt zwaar maar we zijn allebei enorme doorzetters”, zegt Mieke.

Taaislijmziekte

Ze besloten al snel een goed doel aan hun wandeltocht te hangen. De keuze was niet moeilijk. Een oom van Mieke heeft cystische fibrose, beter bekend als taaislijmziekte. Dit is een erfelijke ziekte waarbij slijm dat op verschillende plekken in het lichaam geproduceerd wordt, heel taai is en daardoor slecht afgevoerd kan worden. Het leidt vooral tot problemen in de longen – patiënten hebben het vaak erg benauwd - maar ook in bijvoorbeeld het spijsverteringskanaal. De ziekte is ongeneeslijk maar er zijn de laatste jaren wel grote vorderingen gemaakt om de symptomen te bestrijden en het ziekteproces te vertragen.

Via Facebook (www.facebook.com/donate/559445711412611/) zijn Mieke en Aaron een inzamelingsactie gestart ten bate van de Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting. Op diezelfde Facebookpagina zullen ze straks foto’s, filmpjes en een blog van hun wandeltocht delen. Wie het goede doel wil steunen maar dat liever niet via Facebook doet, kan een mailtje sturen naar Mieke via mieke.oorschot@outlook.com.

Wanneer ze starten, is nog niet helemaal zeker. “Dat wordt ergens tussen 6 en 10 juli, afhankelijk van hoe mijn tentamens gaan”, zegt Mieke.

Meer berichten