Logo leiderdorpsweekblad.nl
De overhandiging van de paal.
De overhandiging van de paal. (Foto: PR)

Gedeputeerde overhandigt Romeinse paal aan Rijksmuseum van Oudheden

  Historie

Willy de Zoete, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed voor de provincie Zuid-Holland, overhandigde vandaag een houten paal van een millennia-oude Romeinse weg aan Wim Weijland, directeur van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. 

De paal werd aangetroffen bij archeologische opgravingen voor de RijnlandRoute langs de ir. G. Tjalmaweg (N206). Hier legden de Romeinen bijna 2000 jaar geleden een weg aan bij een nederzetting langs de Limes, de oude noordgrens van het Romeinse rijk. De paal wordt gerestaureerd en daarna gebruikt voor de reconstructie in het museum van een stukje van de Limes in Nederland. 

 In oktober 2018 zijn over een lengte van ruim 125 meter honderden houten palen aangetroffen langs de N206 in Valkenburg. Deze unieke vondst kwam aan het licht tijdens archeologisch onderzoek dat de provincie Zuid-Holland hier uitvoerde ter voorbereiding op de werkzaamheden voor de RijnlandRoute. Sindsdien zijn de palen in opdracht van de provincie Zuid-Holland met zorg bewaard, in afwachting van conservatie. Intussen worden de palen ook wetenschappelijk onderzocht. Met de intentie van het RMO om de palen nu op te nemen in hun collectie, komen conservatie en tentoonstelling van deze unieke vondst samen.

Meer berichten