Logo leiderdorpsweekblad.nl
Watergraaf Erik de Ridder en Dijkgraaf Rogier van der Sande.
Watergraaf Erik de Ridder en Dijkgraaf Rogier van der Sande. (Foto: PR)

Onderscheiding voor bloemrijke Zijldijk

  Duurzaam & Groen

Dijkgraaf Rogier van de Sande van het hoogheemraadschap Rijnland heeft op vrijdag 17 juli de onderscheiding ‘Pro Flora et Securitate’ (‘Voor Planten en Veiligheid’) mogen ontvangen voor de Zijldijk, sinds dit jaar een 'flowerpowerdijk'. Watergraaf Erik de Ridder van waterschap De Dommel reikte de prijs uit.

De bijzondere onderscheiding is in het leven geroepen door Peter Glas, oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen en oud-watergraaf van waterschap De Dommel. Rijnland krijgt de onderscheiding voor de inzet voor met name de wilde bijen, waarbij dijken, zoals de Zijldijk - die door Warmond en Leiderdorp loopt - worden ingezaaid met bijvriendelijk bloemmengsel. Zo ontstaan er overal kleurrijke flowerpowerdijken.

Meer biodiversiteit

In Nederland zijn veel dijken, samen hebben die een totale lengte van 17.000 kilometer. De onderscheiding is bedoeld om waterschappen en andere beheerders te stimuleren om van dijken, flowerpowerdijken te maken. Met het inzaaien van de dijken hebben de bijen meer voedsel en met de plaatsing van een bijenhotel een droog onderkomen. Ook zorgt het bijvriendelijke bloemmengsel voor meer biodiversiteit en staat de Zijldijk dit jaar voor het eerst prachtig in bloei wat een lust voor het oog is.

Bijen zijn cruciaal
Wilde bijen hebben het moeilijk. De helft van de 360 bijensoorten in Nederland worden met uitsterven bedreigt. Bijen zijn cruciaal voor het bestuiven van onze groente- en fruitgewassen en maken onderdeel uit van de ecologische keten. Daarom spant Rijnland zich in om de kwaliteit en leefomgeving van bijen - en natuurlijk ook andere insecten - te verbeteren en de biodiversiteit te versterken.

In samenwerking
Het hoogheemraadschap van Rijnland verbindt nadrukkelijk haar wateropgaven met de omgeving en houdt zij zich naast blauw ook steeds meer bezig met groen. Het creëren van kleurrijke flowerpowerdijken met bloemrijke oevers en bermen gebeurt meestal in samenwerking met gemeenten en provincie. Samen zetten zij zich in voor flowerpowerdijken waar wilde bijen baat bij hebben.

Meer berichten