Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De openluchtexpositie over de Limes van Will van Gessel trok aardig wat belangstellenden.</p>

De openluchtexpositie over de Limes van Will van Gessel trok aardig wat belangstellenden.

(Foto: Corrie van der Laan)

Aandacht voor de Limes op Open Monumentendag in Leiderdorp

  Cultuur

Open Monumentendag 2021 verliep in Leiderdorp een stuk rustiger dan gebruikelijk. Wat alles te maken had met corona: dit keer konden geen oude gebouwen vanbinnen bekeken worden maar had het Comité Open Monumentendag Leiderdorp zich noodgedwongen beperkt tot het uitzetten van een fiets- en wandelroute langs historisch interessante gebouwen.

Ruim honderd mensen haalden bij de OMD informatiestand bij de Dorpskerk een boekje met de wandelroute op, een dertigtal Leiderdorpers opteerden voor de fietstocht. Daarnaast was er een doorlopende videopresentatie in de Dorpskerk met beelden van bestaande en verdwenen monumenten in de gemeente die rond de honderd bezoekers trok.

Bordkartonnen Romeinen

Will van Gessel, bekend van het SPAR-museum aan de Hoofdstraat, haakte aan bij Open Monumentendag met een kleine openluchtexpositie over de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Daarvoor had hij een passende plek gekozen: het plein op het Limes-aquaduct. Veel mensen onderbraken hier hun fiets- of wandeltocht om een kijkje te nemen bij de kunstig door Van Gessel zelf gemaakte informatieborden of een foto te maken met een bordkartonnen Romein.

Sinds deze zomer is de Limes door Unesco opgenomen op de Werelderfgoedlijst. De Limes liep in ons land vanaf Arnhem via Utrecht naar Katwijk. Ook Leiderdorp en Leiden lagen langs deze grens die hier de Oude Rijn volgde; Park Matilo in Leiden, waar ooit een Romein grensfort stond, herinnert daaraan. Aan de Leiderdorpse kant van rivier kwamen de Romeinen liever niet, vertelde Van Gessel. Dit was onbegaanbaar moerassig terrein waar alleen wat ‘barbaren’ woonden.

Meer berichten