Logo leiderdorpsweekblad.nl
De cast van 'Extra hulp op de eerste hulp' na afloop van de voorstelling, met op de achtergrond het enthousiaste publiek.
De cast van 'Extra hulp op de eerste hulp' na afloop van de voorstelling, met op de achtergrond het enthousiaste publiek. (Foto: Jac Ros)

Hilarisch optreden van jubilerend Open Doek

  Cultuur

Toneelvereniging Open Doek van buurtvereniging Zijlkwartier heeft de toeschouwers zaterdag 10 november een heerlijk avondje uit bezorgd. Ongeveer 200 bezoekers waren getuige van de jaarlijkse voorstelling en dat betekende weer een volle zaal in de tot schouwburg omgetoverde gymzaal aan de van der Marckstraat.

Gedurende de gehele avond volgden de lachsalvo's elkaar in rap tempo op. Het was dat ook niet vreemd dat spelers en de overige betrokkenen tijdens de nazit werden overladen met complimenten. Het bestuur van de wijkvereniging zorgde nog voor een passende attentie. Het was immers 70 jaar geleden dat de toneelvereniging haar eerste optreden verzorgde.

De getoonde opvoering van Open Doek past uitstekend in de huidige tijd. In een hilarische klucht werd het reilen en zeilen van een denkbeeldige eerste hulp afdeling van een ziekenhuis getoond. Zoals het in een klucht hoort, gaat er van alles mis. Het is dat ook niet vreemd dat de inspectrice op het punt staat om het ziekenhuis te sluiten. Waar hebben we dat meer gehoord…

Henk Roede schreef het blijspel 'Extra hulp op de eerste hulp'. De korte inhoud: Een door het uitzendbureau gestuurde schoonmaker (Martijn Mulder) wordt door de dienstdoende arts (Martin van Geffen) aangezien voor de nieuwe arts. Vol energie behandelt hij in die functie patiënten met hoge bloeddruk, met vergiftigingsverschijnselen en verzorgt hij ook een grondig onderzoek bij een aantrekkelijke dame (Mariëlle van Gijzen). Maar wanneer hij wordt ingezet bij een kaakoperatie wordt het een bloederig verhaal. Natuurlijk volgt een ontmaskering en het kan niet anders dat er koppen moeten rollen. Die van de directeur (Roel Beijer) het eerst.

De toeschouwers genoten van de vele hilarische momenten. De ene patiënt wordt ingepakt als mummie (Marcel van der Hoogt) en kan zo geen woord uitbrengen, de urinetest van een andere patiënt (Roos van Geffen) wordt aangezien voor appelsap. Tijdens een kaakoperatie worden de onder- en bovenkaak door de 'arts' aan elkaar vast gezet en de patiënten worden op een 'hondje' naar de juiste afdelingen vervoerd. Natuurlijk spuit het bloed ook regelmatig alle kanten op.

De tonelisten hebben uitstekend werk verricht. Er werd in hoog tempo gespeeld en de typetjes kwamen volledig tot hun recht. De arrogante directeur, de onhandige schoonmaker, de verstrooide dienstdoende arts, Nella met al haar ingebeelde ziektes, de aantrekkelijke doktersverleidster en natuurlijk de deskundige inspectrice van Volksgezondheid (Alice le Maître). De beide verpleegsters (Marjolijn Rijsburger en Roos Nieuwenhuis) completeerden het talentvolle team van spelers.

Na afloop van de voorstelling bood het bestuur van de buurtvereniging Open Doek een prachtige plaquette aan. Deze wordt als een blijvende herinnering bij de ingang van het wijkgebouw geplaatst. De geslaagde toneelavond werd afgesloten met een gezellige nazit.

Meer berichten