Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: PR
Hondenweer

Oorlog

  Column

Het is weer 4 mei. We denken terug aan de gevallenen en gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. En aan die van andere oorlogen, misschien zelfs al aan de oorlog die momenteel Europa teistert. Al moet de trieste constatering zijn, dat herdenken in dat laatste geval misschien te vroeg is: de teller van slachtoffers loopt nog.

Naar het schijnt, spelen honden in de huidige oorlog geen opvallende of grote rol. Dat is opmerkelijk. Immers, als we in de tijd achterom kijken, zien we dat de inzet van honden bij dergelijke conflicten eerder regel dan uitzondering was. Al bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen werden honden in de strijd ingezet te waken en om vijanden op te sporen. En zo mogelijk te grijpen.

In de Eerste Wereldoorlog, waarbij ook andere dieren als paarden en duiven en ratten op diverse manieren werden ingezet, is wellicht op de grootste schaal gebruik gemaakt van honden in een oorlogssituatie. Op een relatief positieve manier vooral: als Rode Kruis of ambulancehonden. Die speurden bijvoorbeeld naar gewonden, konden kleine karretjes trekken om die gewonden te vervoeren, en werden ingezet voor de verspreiding en verdeling van medicijnen. Op kracht en grootte geselecteerde honden, die getraind werden om vriend en vijand te onderscheiden en zich geruisloos door het slagveld te bewegen. Al kon dat laatste niet voorkomen dat tal van honden sneuvelden, zichtbaar en dus kwetsbaar als ze waren. Er wordt geschat dat wel 10.000 honden zijn ingezet in wat elders de Grote Oorlog wordt genoemd. Slechts een heel klein deel is er ongeschonden uitgekomen. Wat dat betreft was lot van de honden niet beter dan het hondenleven dat de soldaten te verduren hadden.

Zoals gezegd, het lijkt erop dat honden in de lopende oorlog geen voorname rol spelen. Zeker niet als zelfmoordhonden, door Russen bepakt met bommen om vijandige Duitse tanks tot ontploffing te brengen, zoals in de Tweede Wereldoorlog wel gebeurde. In de diepe, diepe duisternis die elke oorlog over de mensheid trekt, is dat dan misschien nog een heel, heel klein lichtpuntje…

DEZE MAANDELIJKSE RUBRIEK WORDT VERZORGD DOOR PLATFORM HONDENVRIENDEN LEIDERDORP. WE ZETTEN ONS, IN OVERLEG MET DE GEMEENTE, IN VOOR HONDENVOORZIENINGEN IN LEIDERDORP. HEEFT U VRAGEN, SUGGESTIES OF IDEEËN? U KUNT ONS BEREIKEN VIA E-MAIL HONDENVRIENDENLEIDERDORP@GMAIL.COM.

Meer berichten