Logo leiderdorpsweekblad.nl
Soms zijn het echte waterratten, maar dat geldt niet voor alle honden.
Soms zijn het echte waterratten, maar dat geldt niet voor alle honden. (Foto: Cri)
Hondenweer

Zwemmen

  Column

Ooit was het een grote hit van Gerard Cox: ’t is weer voorbij die mooie zomer. In 1973 wekenlang op nummer 1 van de top-40, bij de oudere lezers vast nog wel bekend. Nou, in 2020 zou het nummer vast geen hit geworden zijn! Een variant misschien: ’t is weer niks die kwakkelzomer.

Of komt-ie nog? Krijgen we na een mooie maand mei een net zo mooie maand augustus, of september zelfs. Mooi weer, heet weer, zwemweer! Voor dat geval – we blijven hopen: hoop verloren is al verloren, tenslotte – is het zaak goed op te letten wat we doen met onze hond. Want de stelling dat honden zwemmen kunnen, klopt feitelijk niet. Niet helemaal tenminste: sommige honden weten zich in het water prima te redden en zwemmen makkelijk, andere kunnen het leren, en voor weer andere kan een duik fataal zijn.

Bent u het baasje van bijvoorbeeld een labrador, golden retriever of newfoundlander? Geen zorg, dat zijn hondenrassen die graag en goed zwemmen. Maar is uw trouwe viervoeter een bulldog, boxer of basset, dan is het oppassen geblazen. Ze kunnen leren zwemmen, maar hebben er geen echt natuurlijke aanleg voor. En voor honden met een zware (onder)vacht is zwemmen sowieso riskant, en honden met een korte snuit hebben moeite met ademhalen en zijn zwemmend snel uitgeput. Dus niet, met de beste bedoelingen, uw hond vanaf de kant of de boot het water in gooien of laten springen zonder eerst na te denken of ie zich daar redden kan!

Trouwens, ook voor de goede zwemmers is een verfrissende plons niet altijd lekker en gezond. Voor hen geldt wat ook voor mensen van belang is: let altijd op het vaarverkeer, en op de kwaliteit van het water. Waar zwemmen voor mensen wordt afgeraden, is het even onverstandig om honden in het water te laten. Legionella, blauwalg, botulisme en ander ongemak van de hete zomer, ze vormen een gevaar voor mens én dier!

Nou ja, we lopen op de zaak vooruit, op die hete zomer. ‘Die zomer die begon zowat in mei’, ja, dat deel van de hit van een halve eeuw geleden klopt nog wel. Maar voor het overige…?

DEZE MAANDELIJKSE RUBRIEK WORDT VERZORGD DOOR PLATFORM HONDENVRIENDEN LEIDERDORP. WE ZETTEN ONS, IN OVERLEG MET DE GEMEENTE, IN VOOR HONDENVOORZIENINGEN IN LEIDERDORP. HEEFT U VRAGEN, SUGGESTIES OF IDEEËN? U KUNT ONS BEREIKEN VIA E-MAIL HONDENVRIENDENLEIDERDORP@GMAIL.COM.

Meer berichten