Afbeelding
Foto: Corrie van der Laan

Alleen in Leiderdorp

Algemeen

Vorige keer vroeg ik al om iets van een visie van gemeente Leiderdorp. Dat geldt natuurlijk voor het dorp als geheel (waar gaan we heen en hoe komen we daar) maar in het bijzonder voor het lokale onroerend goed en vastgoed beleid.

Laten we bijvoorbeeld beginnen met het Winkelhof. Eigendom van het beursgenoteerde Wereldhave. Die staan niet echt bekend om hun warme en flexibele verhuurderschap, maar dat is op zich hun goed recht. Feitelijk is Wereldhave in Leiderdorp een monopolist, die als enige in het dorp aantrekkelijke winkelruimte verhuurt. Op andere bedrijventerreinen zoals Wooon en De Baanderij is detailhandel immers niet toegestaan. Met de uitbreiding van Albert Heijn en de veel te dure meters van De Sterrentuin (ander dossier) op de Santhorst is die locatie nauwelijks een alternatief te noemen.

Om de functie en daarmee invulling van Winkelhof enigszins in goede banen te leiden is hierin voor de gemeente een belangrijke taak weggelegd. Winkelhof is tenslotte het dorpscentrum, zoals dat ook goed in het desbetreffende bestemmingsplan is vastgelegd. Op dit moment voldoet het niet echt meer aan de omschrijving van bruisend dorpscentrum. Er is best wat leegstand, het centrum doet wat gedateerd aan en ook op de diversiteit van het aanbod is best wat aan te merken. Als we tenminste niet op zoek zijn naar verzamelingen van bakkers met koffiegelegenheid of opticiens. Belangrijker is dat de gemeente ten opzichte van Winkelhof de regels uit haar eigen bestemmingsplan niet handhaaft en Wereldhave geen strobreed in de weg legt om haar meters te optimaliseren zonder daarbij naar het algemeen belang van Leiderdorp te kijken, laat staan daarin te investeren.

Want er zijn best wat zaken waarop de gemeente kan afdwingen: Maak detailhandel elders mogelijk om Leiderdorp uit de gijzeling van Wereldhave te bevrijden. Want niet alleen hebben ze nu het alleenrecht, maar procederen ze alle andere terreinen in de regio plat op dit vlak, ze gunnen een ander het licht in de ogen niet. We kennen allemaal het voorbeeld van de Action op De Baanderij..

Ook bestaat er in omliggende buurten een omvangrijk dossier qua geluidsoverlast, met name inzake generatoren die ’s nachts op volle toeren draaien. En de toenemende leegstand in combinatie met het uitblijven van investeringen in bijvoorbeeld de buitenruimte of galerij leidt tot verloedering. We willen tenslotte een Winkelhof blijven, geen Stevenshof worden. En werken ze niet mee aan het belang van Leiderdorp? Dan ook geen vergunning vanuit de gemeente voor andere zaken, zoals gewenste woningbouw op het braakliggende stuk grond waar ooit het gemeentehuis stond, juist, midden in het hart van het dorpscentrum.

Bart Hoenen

Uit de krant