Pieter van der Klein is vrijwilliger van de maand | Foto: Carolien van Leeuwen
Pieter van der Klein is vrijwilliger van de maand | Foto: Carolien van Leeuwen Foto: Carolien van Leeuwen

Vrijwilliger van de maand - Pieter van der Klein

Algemeen

rijwilligers zijn onbetaalbaar en het cement van de samenleving. Iedere maand zet de redactie een bijzondere Leiderdorpse vrijwilliger in de schijnwerpers met een interview, foto en cadeaubon geschonken door de Leiderdorpse visspeciaalzaak Vis van het Hof.

Pro-Cura biedt als thuiszorgorganisatie met liefde en toewijding zorg op maat aan mensen die dat nodig hebben zodat ze lang(er) zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. In hun kantoorgebouw in Leiderdorp hebben ze een kamer sfeervol ingericht als bridgeruimte met meubilair dat ze voor onbepaalde tijd te leen hebben gekregen van de Leiderdorpse Bridgeclub (LBC).

Pieter van der Klein (60 jaar) woont 25 jaar in Leiderdorp en bridget al ruim 30 jaar. Na het volgen van een bridgecursus samen met zijn vrouw, werd hij zo gegrepen door het spel dat hij er alles over wilde weten. Hij is toen scheidsrechter en bridgedocent geworden, onder andere als vrijwilliger bij de LBC. Sinds 2002, na het volgen van een opleiding, is hij officieel bridgedocent bij de Nederlandse Bridgebond en heeft hij van zijn hobby zijn beroep kunnen maken!

Hoelang ben je al vrijwilliger en waarom juist bij Pro-Cura?

“Ik doe dit nu 2 jaar, sinds de start. Ik vond het zo sneu dat mensen op een bridgeclub zaten, sommigen wel 40 á 50 jaar, en door geheugenproblemen niet meer konden bridgen bij hun club omdat ze het tempo niet goed meer konden bijbenen. Terwijl ze bridgen zo leuk vinden! Toen kwam Yolande Schutijser van Pro-Cura op mijn pad met het idee dat er ruimte is in hun kantoorgebouw waar mensen kunnen bridgen. Nou dat is fantastisch! Iedere woensdagochtend leid ik nu een bridgeclubje voor bridgers met geheugenproblemen of ander cognitief ongemak. Ongeveer de helft van de deelnemers kende mij al omdat ze vroeger bij de LBC gebridget hebben. De andere helft is er via Pro-Cura bij gekomen. Het aantal deelnemers beperk ik tot 8 (2 speeltafels), om overprikkeling zoveel mogelijk te voorkomen.”

Welke taken doe je en zijn er meer vrijwilligers actief?

“Ik ben wedstrijdleider en bereid de spellen ook voor. Bij een reguliere bridgeclub moet je streng zijn en de regels, als een scheidsrechter, strikt naleven. Hier ga ik daar soepeler mee om. Het plezier van samen spelen staat hier echt voorop. Verder zijn er 4 vrijwilligers, die ook bridgen bij de LBC en ik graag bij naam wil noemen: Joke Langedijk, Tine Huibers, Els Hansen en Corry Boin. Zij komen iedere week op toerbeurt en halen een aantal bridgers op van huis en bridgen mee als er te weinig deelnemers zijn. Ook is het fijn dat er een medewerker van Pro-Cura zorgt voor de koffie. De deelname is trouwens gratis, er wordt alleen een bijdrage van 1 euro gevraagd voor de koffie.”

Wat vind je het leukste aan bridgen en aan dit werk?

“Net zoals je op elke niveau leuk kunt voetballen kun je ook op elk niveau leuk bridgen. Hoe meer je ervan weet, hoe leuker het wordt. Het geeft voldoening om mensen wekelijks gezelligheid en een activiteit te bieden die ze graag doen. Ik zie dat mensen het naar hun zin hebben, ze leven op. Ook geeft het vaak een stukje structuur aan hun week, tijdens vakanties gaat het gewoon door, behalve tussen kerst en oud en nieuw. Als ik een keer verhinderd ben, neemt 1 van de andere vrijwilligers het van me over. Zomaar als dank heb ik van een deelnemer weleens een cadeaubon gekregen, dat hoeft echt niet maar was wel hartverwarmend!”

Heb je nog een leuke anekdote? “Ik kwam hier een jaartje geleden op de fiets. Ik was al binnen, komt 1 van de deelnemers met een fietssleutel aan met de mededeling dat ´iemand zijn fiets niet op slot heeft gezet´. Bleek ik het te zijn! Hilariteit alom.”

Heb je nog wensen voor de toekomst op dit vlak?

“Ik hoop dat ik dit werk nog heel lang kan blijven doen. Het zou fijn zijn als er nog wat meer vrijwilligers bijkomen die kunnen bridgen.” Mensen die dit willen kunnen contact opnemen met Yolande Schutijser op 06 301 99 308.

Foto en tekst: Carolien van Leeuwen.

Uit de krant