Afbeelding

Column: Alleen in Leiderdorp

Algemeen

Soms voel ik mij wel eens alleen in ons dorp. Nee, niet thuis of in onze gezellige straat en buurt, maar vooral als inwoner van en als ondernemer binnen de gemeente. Zeker, we zijn een zelfstandige gemeente, dat is zo. Helaas ervaar ik weinig van de visie die daaraan ten grondslag ligt of de slagvaardigheid die daaruit voort zou moeten vloeien. Zo is het mij volstrekt onduidelijk waar onze gemeente voor staat en wat zij in deze periode gaat realiseren om van dat beeld ook tot realiteit te komen.

Er lijkt geen plan, geen beleid en ook geen uitvoering. Behalve dan als reactie op incidenten zoals de rattenplaag bij McDonalds of het verschrikkelijke ongeluk dat op de Baanderij plaatsvond. Met een dominante Lokale Partij Leiderdorp, de voornoemde zelfstandigheid en het aantal dienstjaren van de voornaamste raadsleden in het dorp mag je toch verwachten dat ze zorgen voor een stevig stempel en een prachtige couleur locale, waarmee we onze identiteit, maar vooral onze volgens hun zo nodige zelfstandigheid voor altijd bezegelen.

Er staan bijvoorbeeld al jarenlang een aantal broodnodige verkeersmaatregelen op de planning. De knip in de Voorhof, de bussluis voor de Heinsiuslaan, geluidsschermen, de Leidse Ring Noord en natuurlijk ook de ontsluiting van en routing op de Baanderij. Een industrieterrein. Waar naast veel bedrijvigheid en winkels ook nog eens een aantal autobedrijven zijn gevestigd, sommige afkomstig uit elders deze regio. Als reactie op dat ongeluk gaan we nu fietsers voorrang geven en andere onzinnige maatregelen die het huidige probleem niet oplossen, maar wel andere problemen creëren voor de rechtmatige bewoners van de Baanderij. Dat is weer typisch kleinstedelijke symboolpolitiek en waan van de dag.

Volgens mij horen daar simpelweg geen school of fietsroutes thuis. Het is immers een industrieterrein waarvoor al een zeer beperkte ontsluiting bestaat. Kom op gemeente, kom nu eens met een visie op Leiderdorp en laat ons zien waar we heen gaan. Samen met de inwoners, ondernemers en als je daar zelfstandig gewoon niet in toe staat bent dan ook maar met andere gemeenten.

Bart Hoenen

Uit de krant