Afbeelding
Foto: archief

Gemeente legt bouw ‘knarrenhof’ stil

Algemeen

De gemeente Leiderdorp heeft maandagochtend de bouw van het onofficiële knarrenhof stilgelegd vanwege mogelijke beschadigingen aan het monument aan de Ruigekade 2 in Leiderdorp. Met die mededeling kwam wethouder Gebke van Gaal maandagavond tijdens de gemeenteraad.

Een groep ouderen wil een woonvorm realiseren waarbij meerdere huishoudens elkaar helpen en voor elkaar zorgen op het perceel Ruigekade 2 in Leiderdorp. Het perceel Ruigekade 2 heeft nu een agrarische bestemming, met een bouwvlak voor een agrarisch bedrijf. Het bedrijf is enkele jaren geleden gestopt en de nieuwe eigenaren willen de monumentale bebouwing behouden en verbeteren. Daarin komen drie woningen en een gemeenschappelijke ruimte.

De gemeenteraad zou maandagavond beslissen over het wijzigingen van het bestemmingsplan - een formaliteit. Wethouder Van Gaal kon echter niet anders dan meedelen dat de omgevingsvergunning is ingetrokken omdat er overtredingen zijn geconstateerd.

Na aanvullende vragen van diverse raadsfracties lichtte de wethouder een klein tipje van de sluier op. Wat blijkt, de monumentale status van het pand lijkt aangetast te worden. En dat mag niet. ‘Daar schrokken we van’, sprak Van Gaal. ‘Op dit moment wordt er gekeken wat voor schade er is en of het herstelbaar is. Er kan niet gebouwd worden totdat voldaan wordt aan de omgevingsvergunning.’

De gemeenteraad besloot daarop het bestemmingsplan niet aan te passen, maar de wethouder af te wachten. Die komt volgende week met meer informatie over de zaak.

Uit de krant