Een scholekster met kuiken.
Een scholekster met kuiken. Foto: Jan Schouten

Kuikens in het land, poes ’s nachts in de mand

Algemeen

Het broedseizoen is begonnen. Agrarisch collectief De Groene Klaver is dit jaar samen met de boeren in het gebied gestart met een pilot om de Achthovenerpolder in Leiderdorp en de aansluitende Hondsdijksepolder in Koudekerk aantrekkelijker te maken voor de weidevogels. Als buurtbewoner van deze polders kunt u ook uw steentje bijdragen.

Net als vorig jaar schenkt De Groene Klaver ook dit jaar weer aandacht aan de campagne ‘Kuikens in het land, poes ‘s nachts in de mand’. Vooral in de nacht is gevaar reëel omdat de weidevogel dan haar kwetsbare jongen niet tijdig kan waarschuwen. Een poes kan met gemak een paar kilometer wandelen en zwerft graag in een weiland rond. Voorkom die nachtelijke rooftocht, door uw kat in de nacht binnen te houden. Kattenluik of deur dicht, zodat er meer weidevogelkuikens op kunnen groeien tot pullen en volwassen vogels. Fijn als u als buurtbewoners een steentje bij wil dragen aan het behoud van de weidevogels.

Een kattenbelletje aan het halsbandje alarmeert de ouders. Dit is sowieso een goed idee voor iedere kat. Ook vogels om het huis heen hebben hier baat bij.

Uit de krant