Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het naambord van het vernieuwde achterpad wordt onthuld. | Foto: Nelleke Thissen
Het naambord van het vernieuwde achterpad wordt onthuld. | Foto: Nelleke Thissen (Foto: Nelleke Thissen)

Anna’s Achterpad feestelijk geopend

Dankzij een gezamenlijke inspanning van bewoners van de Anna van Burenstraat en de Anna van Saksenstraat in Leiderdorp is hun gedeelde achterpoort veranderd van zwembad tot een fraai pad. Onlangs vierden ze de opening van ‘Anna’s Achterpad’ met de onthulling van het straatnaambordje.

Het was jarenlang een bron van ergernis: het achterpad tussen de Anna van Burenstraat en de Anna van Saksenstraat (Oranjewijk) veranderde na iedere regenbui in een openluchtzwembad. Het water spoelde dan door de steeg. De bewoners moesten soppend hun achteringang zien te bereiken. Tussen de tegels ontstond overal spoorvorming die menig fietser angstige momenten bezorgde. Sinds de bouw van dit deel van de wijk, zo’n 65 jaar geleden, is aan de achterpoorten praktisch niets meer gedaan en ontbrak er een deugdelijke afwatering.


Initiatiefgroep

Hanneke Visser en Marieke van Rijn, achterburen van elkaar, staken het vuurtje aan om eindelijk iets aan de jarenlange wateroverlast te doen. Ze polsten ieder hun straatgenoten. Echtgenoot Piet Visser sloot zich bij de initiatiefgroep aan. Maar er vloeide eerst nog het nodige water door de poort voordat het project enige vorm kreeg. Vele vergaderingen (vanwege corona via zoom) en gesprekken over de heg waren daarvoor nodig. Het idee om de poort ook van riolering te voorzien bleek financieel niet haalbaar. En het idee om zelf de schop ter hand te nemen kreeg onvoldoende bijval. 

Talloze aannemers werden benaderd. Uiteindelijk werd een geschikte gevonden die in ruim een week tijd de poort een compleet nieuwe aanblik gaf. Voor een ordelijke afhandeling van de financiering werd de Stichting Buurtbelang Leiderdorp ingeschakeld. 


Naambordje

De bewoners van beide straten zijn nu dolgelukkig met hun gezamenlijk fraaie paadje en trots dat ze hiervoor de handen ineen hebben weten te slaan. Piet Visser bedacht de naam ‘Anna’s Achterpoort’. Hiermee worden zowel de eerste als tweede echtgenote van Willem van Oranje vernoemd. De poort heeft zelfs een stratennaambord gekregen. Als één van de drijvende krachten achter het project heeft Piet Visser het bordje onthuld. Daarna hebben de buurtbewoners met elkaar een toast uitgebracht op hun vernieuwde achterpad.

Meer berichten