Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Burgemeester Laila Driessen reikt de eerste prijs uit aan Koos Koster van Clubhuis De Derde Helft.&nbsp;</p>

Burgemeester Laila Driessen reikt de eerste prijs uit aan Koos Koster van Clubhuis De Derde Helft. 

(Foto: PR)
Maatschappelijk

Prijzen voor 4 vrijwilligersorganisaties

Voor vier Leiderdorpse vrijwilligersorganisaties begon 2022 goed. Zij waren de winnaars van de Leiderdorpse Vrijwilligersprijzen en kregen woensdagmiddag 5 januari de bijbehorende cheques uitgereikt. 

De eerste prijs, waaraan een geldbedrag van 800 euro gekoppeld is, ging naar Clubhuis de Derde Helft. Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp werd tweede en kreeg 600 euro. Voor de derde en vierde plek, die respectievelijk naar de Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp en de Straatjutters Leiderdorp gingen, was er een cheque van 300 euro. 

Traditioneel reikt burgemeester Laila Driessen de prijzen uit tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente maar die was voor het tweede achtereenvolgende jaar geschrapt vanwege corona. Daarom ging Driessen de prijs brengen bij het Clubhuis en de Natuurspeeltuin. De Straatjutters kregen hun prijs in De Sterrentuin en vertegenwoordigers van de Fietsmaatjes kwamen hun cheque en de bijbehorende complimenten en bloemen ophalen in het gemeentehuis.


Over de winnaars

Clubhuis de Derde Helft organiseert vanaf 2019 met 20 vrijwilligers activiteiten voor 55-plussers. Het gaat dan om sporten als hockey, korfbal en binnenkort ook tennis die in wandelend tempo worden beoefend. Maar ook voor jeu de boules kunnen zij terecht bij De Derde Helft. Sinds 2020 is er ook het Balkon Bewegen en zijn er dansochtenden op woensdag. In samenwerking met Incluzio is er een bijeenkomst in de ochtend voor mensen die licht dementerend of eenzaam zijn. Deze start met een lunch.

Met maar liefst 92 vrijwilligers rijden de Fietsmaatjes mensen rond in de regio die dat zelfstandig niet meer kunnen. Het gaat om zo’n 3500 ritten per jaar. Het blijkt dat niet alleen de gasten dit zeer waarderen. Ook de vrijwilligers doen dit met veel plezier. Het brengt mensen die zelf niet meer uit huis kunnen naar buiten in de gezonde buitenlucht. De Fietsmaatjes bestaan sinds 2017.

Vrijwilligers van de Natuurspeeltuin zetten zich al 10 jaar in om de speeltuin mooi en veilig te houden. Leiderdorpers maar ook mensen van buitenaf zijn met name deze gaan ontdekken tijdens de coronalockdown. Om er even uit te zijn en tot rust te komen. Er zijn daarom extra banken geplaatst. De vrijwilligers hebben passie voor de natuur. Maar komen ook voor het sociale contact. Uit reacties van bezoekers blijkt dat zij dit en de speeltuin zeer waarderen.

De vrijwilligers van De Straatjutters verzamelen sinds 2018 al het zwerfafval in Leiderdorp. Per ‘jutter’ gaat het om een volle zak afval per week. Sinds dit jaar verzamelen zij ook resten van sigaretten. Die vormen een groot probleem. Niet alleen omdat deze de buitenruimte lelijk maken, ze zijn ook schadelijk. In filtersigaretten zit plastic. Ook delen zij zakasbakken uit. Zij doen alles om ervoor te zorgen dat er naast afval geen sigaretten op straat komen.

De jury van de Leiderdorpse Vrijwilligersprijzen bestond uit burgemeester Laila Driessen, Anne van Zwieten (winnaar vorig jaar), Ineke Theil (adviesraad sociaal domein), Herbert Zilverentant (bestuurslid LOV), Roeland Schmidt (raadslid gemeente Leiderdorp) en Lise Huitema (jongerenwerker Incluzio Leiderdorp).

Meer berichten