Logo leiderdorpsweekblad.nl
V.l.n.r. Heléne Kok, Floor van Egmond en Giselle Joosten geven een voorproefje van de lol die je kan hebben bij het beleven van de krant.
V.l.n.r. Heléne Kok, Floor van Egmond en Giselle Joosten geven een voorproefje van de lol die je kan hebben bij het beleven van de krant. (Foto: Corrie van der Laan)

Beleef de krant met theater en dans

“Neem bijvoorbeeld deze foto op de voorpagina, van de aankomst van Sinterklaas. Die geeft een opstapje naar vragen als ‘wat voor gevoel had jij vroeger bij die intocht’. Je kan er van alles bij uitbeelden”, zegt dansdocent Giselle Joosten. “Of we pakken een paar contactadvertenties. Daar kan je hele personages uit opbouwen”, vult theaterdocent Heléne Kok aan.

Door: Corrie van der Laan

Joosten en Kok starten half januari komend jaar met een reeks van zes theater- en dansworkshops voor senioren onder het motto ‘Beleef de krant’. Een bijzonder project dat in samenwerking met welzijnsorganisatie Incluzio is opgezet om eenzaamheid onder met name alleenstaande ouderen te verminderen. Het is voor Joosten, artistiek leider van de Balletstudio Giselle ‘More dan Dance’, en Kok, artistiek leider van Jeugdtheaterschool Theaterplaats, niet de eerste keer dat ze samenwerken. Onder de naam SterKKK bieden ze workshops dans en toneel voor alle leeftijden. Het concept voor Beleef de Krant bedachten ze na de door Incluzio georganiseerde startbijeenkomst van de lokale Coalitie Tegen Eenzaamheid in november 2020.


Kapstok

“Dans en theater zorgen voor verbinding, niet alleen met elkaar maar ook met jezelf”, licht Kok toe. “In de workshops gebruiken we de krant als kapstok; die levert de thema’s waarmee we aan de slag gaan.” In eerste instantie is die krant het Leiderdorps Weekblad. Een bewuste keus, vanwege de toegankelijkheid en het nieuws van ‘om de hoek’. Welke thema’s worden gekozen, is aan de deelnemers om te bepalen. Joosten: “De workshops starten met praten over wat opvalt in de krant, wat vind je ervan, welke emoties wekt het op. En dan brengen we het nieuwsartikel, of de rubriek of advertentie, tot leven met toneel en dans.”

Ervaring met dansen of toneelspelen is niet nodig. “Wij leren de deelnemers de nodige vaardigheden maar het gaat niet om technische perfectie; het is de expressie die belangrijk is”, zegt Kok.


Laat je verrassen

Voor Incluzio staat als een paal boven water dat kunsten kunnen helpen bij het tegengaan van eenzaamheid bij senioren. Dat is ook bevestigd door een onderzoek van Movisie, het landelijke kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Culturele activiteiten stimuleren sociale interactie, zorgen voor nieuwe uitdagingen en plezier en geven de deelnemers het gevoel ergens bij te horen. Het idee voor ‘Beleef de krant’ viel dan ook in goede aarde bij de welzijnsorganisatie, vertelt seniorencoach Floor van Egmond. “We zijn op zoek gegaan naar financiering en hebben door subsidies van het Lang Leve Kunstfonds en het steunpakket eenzaamheid dit project kunnen realiseren.” Ze kan zich voorstellen dat mensen het best spannend vinden om zich op te geven voor de workshops, zeker als ze nooit eerder hebben gedanst of toneel gespeeld, maar het wordt de moeite waard, verzekert ze. “Laat je verrassen. Ik heb deze dames vaker aan het werk gezien en ze halen onvermoede kwaliteiten in je boven.”


Aanmelden

‘Beleef de krant’ start op 17 januari. Zes maandagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur volgen de deelnemers een workshop dans en een workshop theater. De kosten bedragen 30 euro voor zes keer. Wie wil meedoen – en, zo benadrukt Joosten, daarvoor hoef je niet eenzaam te zijn, iedereen is welkom - kan contact opnemen met Floor van Egmond via e-mail fvegmond@incluzio.nl of tel. 06 83266984.

Meer berichten