Logo leiderdorpsweekblad.nl
De match is gemaakt, de eerste jongere in de Leidse regio krijgt zijn sleutel van zijn 'kamer met aandacht'.
De match is gemaakt, de eerste jongere in de Leidse regio krijgt zijn sleutel van zijn 'kamer met aandacht'. (Foto: PR)

Eerste ‘kamer met aandacht’ in Leiderdorp

De eerste jongere in de Leidse regio is deze week verhuisd naar een ‘kamer met aandacht’. Een jongen van 19 heeft via de Stichting Kamers met Aandacht woonruimte gevonden in de woning van een jonge vrouw uit Leiderdorp.

Dit voorjaar zijn de regiogemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude een proef gestart om jongeren die uitstromen vanuit de jeugdzorg te helpen om op eigen benen te staan. Nu vallen veel van die jongeren tussen wal en schip; ze willen wel graag helemaal zelfstandig zijn maar dat blijkt toch een grote stap. Buiten het feit dat er erg moeilijk betaalbare huisvesting voor hen te vinden is, helpt het wanneer zij op een plek komen te wonen waar hen nog wat aandacht kan worden gegeven. Dat is waar het nieuwe initiatief ‘Kamers met Aandacht’ zich mee bezig houdt. De gemeentes zijn samen met jeugdhulpaanbieders op zoek gegaan naar kamers bij particuliere verhuurders die ook een beetje aandacht willen geven aan een huurder.


Zorgvuldig

De Stichting Kamers met Aandacht probeert potentiële verhuurders en jongeren zorgvuldig te matchen. De eerste match is nu een feit: een jongen van 19 was dakloos geraakt. Hij woonde bij een jeugdzorginstelling waar hij wegens zijn leeftijd moest vertrekken. Hij kan nu terecht bij een jonge vrouw uit Leiderdorp. Deze vrouw woonde alleen in een eengezinswoning en wilde graag iets voor iemand anders betekenen. De jongere mag de hele zolder en een slaapkamertje huren tegen een hele schappelijke prijs. Daarvoor is een contract opgesteld. De verhuurster vindt het gezellig om iemand in huis te hebben. Toch zijn beiden gesteld op hun privacy en hebben afgesproken dat zij eens per week samen zullen koken.

De huurder blijft voorlopig nog ambulante ondersteuning krijgen van de jeugdzorginstelling, dat is een voorwaarde voor de plaatsing. De verhuurster kan ten alle tijde de coördinator bereiken als er toch nog vragen zijn.


Op zoek

De Stichting Kamers met Aandacht is op zoek naar meer verhuurders die ook een jongere woonruimte willen bieden en een steuntje in de rug geven. De jongeren om wie het gaat, kunnen de huur maandelijks voldoen, hebben een dagbesteding en geen verslavingsproblematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat. De coördinator van de stichting kan langs komen om meer uitleg te geven. Ook is er eens per maand een onlinebijeenkomst waar men ook in contact kan komen met verhuurders die dit al doen. De eerstvolgende is op dinsdagavond 6 juli. Op www.kamersmetaandacht.nl kan men zich hiervoor aanmelden.


Meer berichten