Grote opruimactie in De Bloemerd op 19 september
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Marieke kon het vorige week niet laten om ook zelf een spuitbus ter hand te nemen.
Marieke kon het vorige week niet laten om ook zelf een spuitbus ter hand te nemen. (Foto: Lise Huitema)
Milieu en duurzaamheid

Grote opruimactie in De Bloemerd op 19 september

Het Leiderdorpse park De Bloemerd staat erom bekend dat er veel zwerfafval ligt. Marieke van Leeuwen van Fairhups – een Leiderdorpse onderneming die allerlei initiatieven ontplooit met als doel mensen te inspireren om bewuster te leven - wil daar wat aan doen. Daarom organiseert ze op zaterdagmiddag 19 september, World Cleanup Day, een grote opruimactie. Daarbij werkt ze samen met JongLDRDRP (het jongerenwerk van Incluzio), graffiticollectief O.K. Ultra en de gemeente Leiderdorp.

Het is niet de eerste keer dat Marieke De Bloemerd op de korrel neemt; in 2018 organiseerde Fairhups ook al eens een opruimactie, die toen startte bij hockeyclub Alecto. Dit keer wordt het startpunt de vorige week prachtig gepimpte jongerenontmoetingsplaats De Blik, naast de natuurspeeltuin. De actie start om 13.00 uur.


Pimp je afvalbak

Dankzij de samenwerking met O.K. Ultra wordt de opruimactie gecombineerd met een bijzonder kunstproject: alle bewoners van Leiderdorp mogen zelf van hun huisvuilcontainer of prullenbak een graffiti-kunstobject maken. De graffiti-artiesten van O.K. Ultra geven uitleg en begeleiding.

Daarnaast roept Marieke de verschillende sportverenigingen in De Bloemerd op om allemaal een eigen verzamelpunt te organiseren zodat zoveel mogelijk mensen aan de slag kunnen om zwerfafval op te ruimen. Ze nodigt expliciet ouders met kinderen in de middelbare schoolleeftijd uit om samen mee te doen, om zo bij deze groep op een laagdrempelige manier meer bewustwording over zwerfafval te creëren.

Jongeren

Marieke vindt het belangrijk dat juist jongeren bij Cleanup Day betrokken worden. Daarom was ze vorige week donderdag ook aanwezig bij De Blik toen de JOP als slotstuk van een reeks graffiti-workshops onder handen werd genomen door een groep jongeren. Ze gaf het goede voorbeeld door zwerfafval op te ruimen rond De Blik. Ook gaf ze uitleg over de aanstaande opruimactie en stipte ze de problemen aan die ontstaan door zwerfafval. Bewustwording is de eerste stap, realiseert ze zich. “Ik kan me zelf nog goed herinneren dat ik het als jongere niet zo relaxed vond om in het bijzijn van leeftijdsgenoten naar de prullenbak te lopen.”

Overigens zijn zeker niet alleen jongeren het probleem, zegt ze. “Veel volwassen doen er net zo goed aan mee. Kijk alleen maar eens hoe ‘normaal’ het lijkt geworden om sigarettenpeuken op straat te gooien. Het zwerfafval-probleem is iets dat we als samenleving veroorzaken. En als we iets samen veroorzaken, kunnen we dat samen ook oplossen”, aldus Marieke.

Iedereen die wil helpen om op 19 september De Bloemerd een stukje schoner te maken – en wellicht zijn afvalcontainer te verfraaien – is vanaf 13.00 uur welkom bij De Blik. De gemeente zorgt voor de nodige opruimmaterialen en een hapje en een drankje.

Meer berichten