De bestuursleden van Zon op Leiderdorp (v.l.n.r. Lodewijk van Aernsbergen, Coen Huisman, Johan Kools, Henk van Rooijen en Ton Cremers) bij sportzaal Hoftuyn.
De bestuursleden van Zon op Leiderdorp (v.l.n.r. Lodewijk van Aernsbergen, Coen Huisman, Johan Kools, Henk van Rooijen en Ton Cremers) bij sportzaal Hoftuyn. Foto: Marieke van Leeuwen

Tweede dak voor Zon op Leiderdorp

Algemeen Milieu en duurzaamheid

Een klein half jaar na de opening van haar eerste zonnedak heeft zonnecoöperatie Zon op Leiderdorp (ZoLd) een tweede locatie gevonden om opnieuw een groot aantal zonnepanelen te plaatsen: het dak van sportzaal Hoftuyn, tussen de scholen aan de Leeuwerikstraat.

Door: Marieke van Leeuwen

Op het dak is ruimte voor 200 panelen. Enkel de technische keuring van het relatief nieuwe dak is nog nodig voordat ZoLd aan de slag kan gaan met de voorbereidingen.

ZoLd is in de zomer van 2018 opgericht door enkele enthousiaste Leiderdorpers die daadwerkelijk een steentje willen bijdragen aan de omschakeling naar groene energie in hun gemeente. Doel was om inwoners die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen toch de kans te geven om zonne-energie op te wekken; zij kunnen certificaten kopen voor collectieve panelen op de daken die de coöperatie mag gebruiken. ZoLd heeft de lat hoog gelegd: het streven is om uiteindelijk duizend zonnepanelen te exploiteren in Leiderdorp.

De eerste 224 panelen zijn eind vorig jaar geplaatst op het dak van de loods bij de milieustraat aan de Simon Smitweg en begin dit jaar officieel in gebruik genomen. Het afgelopen voorjaar hebben ze 17 procent meer elektriciteit opgeleverd dan was verwacht, vertelt ZoLd voorzitter Johan Kools, wat goed nieuws is voor de 28 leden van ZoLd die allemaal één of meer certificaten hebben gekocht.

Inschrijven

Ook voor het tweede dak gaan de certificaten in de verkoop. Bewoners die in de buurt wonen - dat wil zeggen postcode 2352 en de postcodes daar direct omheen - kunnen zich binnenkort inschrijven via de website www.zonopleiderdorp.nl. De certificaten geven per stuk recht op een opbrengst van 250 kWh per jaar. Een aantal mensen komt direct in aanmerking voor de nieuwe certificaten, zij visten bij het vorige dak net achter het net. Daarnaast zijn er nog voldoende certificaten voor andere geïnteresseerden. De terugverdientijd voor de certificaten, die ca. 265 euro per stuk gaan kosten, ligt naar verwachting op zeven tot negen jaar. Daarna leveren de zonnepanelen nog ongeveer vijftien jaar stroom voor de certificaathouders.

Op naar de duizend 

ZoLd krijgt alle medewerking van de gemeente Leiderdorp. Zowel het dak van de loods aan de milieu-straat als het dak van de sportzaal waar ZoLd nu aan de slag wil, is eigendom van de gemeente. Ook biedt de gemeente praktische ondersteuning en een financiële bijdrage van 500 euro om een deel van de aanloopkosten te vergoeden. ZoLd heeft daarnaast een subsidie van 2.000 euro ontvangen van Fonds 1818. Dat is niet alleen voor het dak van de sportzaal waarmee ZoLd nu aan de slag gaat maar ook voor een volgend dak. Want ZoLd is voorlopig nog niet klaar. “Wethouder Rik van Woudenberg van duurzaamheid heeft taart beloofd als we de duizend panelen halen, en daar gaan we voor”, aldus Kools.

De coöperatie blijft op zoek naar samenwerkingen voor het plaatsen van grote zonnedaken. Zeker nu de Provincie Zuid-Holland 4 miljoen beschikbaar heeft gemaakt in het kader van hun ‘aanvalsplan zon’ om bij bewoners en bedrijven financiële belemmeringen weg te nemen.

Ervaring inzetten

Particulieren en organisatie die zelf een zonnedak willen realiseren, kunnen ook aankloppen bij ZoLd, laat Kools weten. Het bestuur wil haar verworven ervaring graag vrijwillig inzetten om anderen op weg te helpen.

Uit de krant