V.l.n.r. Lidl projectontwikkelaars Jeroen van Eikeren en Peter van Kooten, projectleider ruimte van de gemeente Leiderdorp Friedeke Drewes en wethouder Willem Joosten van ruimtelijke ontwikkeling.
V.l.n.r. Lidl projectontwikkelaars Jeroen van Eikeren en Peter van Kooten, projectleider ruimte van de gemeente Leiderdorp Friedeke Drewes en wethouder Willem Joosten van ruimtelijke ontwikkeling. Foto: J.P. Kranenburg

‘Het is fijn als je in een gemeente van alle smaken wat hebt’

Algemeen

Om 8 uur woensdagochtend stond de rij van klanten tot aan sportcentrum De Does. Heel veel Leiderdorpers waren razend nieuwsgierig naar de gloednieuwe Lidl die deze ochtend de deuren opende aan het Amaliaplein. Een groot openingsspektakel was niet mogelijk vanwege de coronacrisis maar de bezoekers werden wel gastvrij begroet door twee ‘butlers’ in jacquet.

Door: Corrie van der Laan

Vanbinnen is het een standaard Lidl, aan de buitenkant bepaald niet. De supermarkt ligt middenin een woonwijk en daar is in de uitstraling rekening mee gehouden, zegt Lild projectontwikkelaar Jeroen van Eikeren. “Deze is specifiek voor Leiderdorp ontworpen.”

Duurzaam

Samen met zijn collega Peter van Kooten geeft hij een rondleiding door de nieuwe zaak. Duurzaamheid is een woord dat daarbij vaak gebruikt wordt. De winkel is gasloos en heeft energielabel A++++. Overal zijn maatregelen genomen om het energiegebruik te beperken. Zo ligt vlees niet in open koelingen maar in koelschappen met deuren ervoor. Alle verlichting is LED. Het gebouw heeft 600 vierkante meter aan zonnecellen die voor het overgrote deel op de carports op het parkeerdek liggen. Van Kooten: “We hebben nog geen nul op de meter maar het scheelt niet veel.” Verpakkingsmaterialen van papier, karton en kunststof worden ter plekke samengeperst en binnen het eigen Lidl systeem gerecycled of verkocht als grondstoffen. 

De bevoorrading gebeurt binnenshuis; vrachtwagens rijden een langgerekte garage binnen aan de achterkant van de winkel binnen, lossen hun lading en rijden aan de andere kant weer naar buiten. Het betekent veel minder geluidsoverlast voor omwonenden.

Roltrap

De al bestaande parkeerplaats voor sportcentrum De Does is uitgebreid en totaal nieuw ingericht. Bovendien is er parkeerruimte op het dak. Woensdag staat daar maar een handvol auto’s, deze plek moet duidelijk nog ontdekt worden. Vanaf het parkeerdak leidt een roltrap – zonder twijfel de langste in Leiderdorp – naar de entree van de winkel. “We hebben bewust niet gekozen voor een lift om wachtrijen te voorkomen”, licht Van Eikeren toe.

De Lidl heeft een volwaardig assortiment maar voor tabakswaren moet je hier niet zijn. Een bewuste keuze van de supermarktketen; in nieuwe winkels worden geen sigaretten verkocht, in bestaande winkels wordt de verkoop uitgefaseerd.

Eerste discountformule

De Lidl is de vijfde supermarkt in Leiderdorp maar de eerste discountformule en daarmee een goede aanvulling, verwacht Van Eikeren. “Het is fijn als je in een gemeente van alle smaken wat hebt.” Voor bewoners van het oude dorp betekent de opening dat ze eindelijk, na de sluiting van de minibuurtsuper op de Oranjegalerij in oktober 2018, weer een supermarkt, in de buurt hebben.


Werk in uitvoering

Direct naast de Lidl wordt nog gewerkt aan 21 sociale huurwoningen, die onderdeel uitmaken van hetzelfde bouwproject. Deze worden naar verwachting in oktober opgeleverd.

Ook moet nog het nodige gedaan worden om de verkeerscirculatie rond het Amaliaplein te verbeteren. Het gaat dan om aanpassingen aan de Ericalaan en de Simon Smitweg. De Ericalaan wordt in het vierde kwartaal van dit jaar aangepakt. Het stukje Simon Smitweg ter hoogte van het gemeentehuis is nu éénrichtingsverkeer en moet tweerichtingsverkeer worden. De uitvoering van dat werk start in 2021. Daarnaast komt er een fietsdoorsteek van de Hoogmadeseweg naar het Amaliaplein.


Uit de krant