Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een zorgmedewerker wordt op corona getest in de corona drive-in bij Alrijne 
Ziekenhuis Leiderdorp.
Een zorgmedewerker wordt op corona getest in de corona drive-in bij Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. (Foto: Unity.NU)
corona

18 procent van bij coronatest drive-in geteste zorgmedewerkers blijkt besmet met corona

18 procent van de zorgmedewerker die zijn getest bij de coronatest drive-in bij het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft corona. Dat betekent dat 82 procent van de geteste zorgmedewerkers niet besmet is met het virus en, waar mogelijk, weer aan het werk kan.

De GGD Hollands Midden is op 6 april gestart met het testen van zorgmedewerkers met klachten die passen bij corona. Dat gebeurt bij een special hiervoor ingerichte coronatest drive-in bij het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. De GGD Hollands Midden, SCAL Medische Diagnostiek en het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp werken hierin samen.

Niek Wille, manager GGD en verantwoordelijk voor de drive-in: “Zorgmedewerkers werken iedere dag met kwetsbare personen en zijn nu extra hard nodig. Daarom is het van groot belang dat zij getest worden en het duidelijkheid wordt of zij corona (COVID-19) hebben. Als het geen corona is, kunnen zij bijvoorbeeld met lichte klachten weer aan het werk.”

Uitbreiding aantal testen

Wille benadrukt: “De groep zorgmedewerkers die getest kan worden breidt zich iedere week uit. In het testbeleid wordt uitgegaan van schaarste. Dit betekent dat wij met name in het begin slechts een beperkt aantal testen beschikbaar hadden en daardoor, op aanwijzing van VWS, moesten prioriteren wie er wel en niet getest kon worden. Nu wij steeds meer testkits tot onze beschikking krijgen, kunnen wij ook meer zorgmedewerkers testen. Op dit moment kunnen wij dagelijks 120 tot 150 personen testen.”

Momenteel worden minder testen afgenomen dan de coronatest drive-in aankan. Daarom is de mogelijkheid om personeel te laten testen en de uitleg over de aanmeldprocedure opnieuw onder de aandacht gebracht van zorginstellingen. Een actueel overzicht van de groepen zorgmedewerkers die getest kunnen worden is te vinden op www.ggdhm.nl.

Sinds 7 april zijn 937 zorgmedewerkers getest. 167 daarvan kregen een positieve uitslag, wat betekent dat zij corona hebben. Deze zorgmedewerkers zijn persoonlijk geïnformeerd en hebben advies gekregen over de quarantainemaatregelen. Dit cijfer betekent ook dat 770 zorgmedewerkers met klachten die lijken op corona, negatief getest zijn. Zij hebben dus geen corona en kunnen weer, als de klachten het toelaten, aan het werk.

In de grafiek hieronder is te zien dat er na 9 april een stijging optrad in het aantal positieve testen. Dat kan worden verklaard doordat enkele dagen na de start van de test drive-in, ook zorgpersoneel met koorts getest mocht worden. Koorts is een belangrijk symptoom van corona. Wille licht toe: “Het komt voor ons dan ook niet als verrassing dat met het toevoegen van deze groep, meer zorgpersoneel corona (COVID-19) blijkt te hebben.”


Telefonische bereikbaarheid verbeterd

In de eerste dagen waren er wat problemen met de telefonische bereikbaarheid van het callcenter waar medewerkers zich kunnen aanmelden. Hierdoor heeft zorgpersoneel dat getest wilde worden lang in de wacht gestaan. Dit is opgelost door het aanmeldproces te vereenvoudigen en de telefoniecapaciteit uit te breiden. Afgelopen week stonden zorgmedewerkers hierdoor niet langer dan 3,5 minuut in de wacht. Het streven is om de wachttijd nog korter te maken.

Meer berichten