Voorlopig programma '75 jaar Vrijheid' van Oranjevereniging Leiderdorp | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: PR

Voorlopig programma '75 jaar Vrijheid' van Oranjevereniging Leiderdorp

In 2020 staan we stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. "Ook in Leiderdorp wordt uitgebreid aandacht besteed aan dit lustrum", vertelt Hans Kruidenberg, voorzitter van de Oranjevereniging Leiderdorp. "We bieden in dat kader extra activiteiten aan, naast de gebruikelijke die jaarlijks onderdeel uitmaken van ons programma rond Koningsdag en 4 en 5 mei." 

"Graag informeren we u nu al over het gevarieerde aanbod van activiteiten zodat daar rekening mee gehouden kan worden. Hieronder vindt u een overzicht van het programma met korte toelichtingen bij de verschillende onderdelen. U zult er in het Leiderdorps Weekblad en te zijner tijd in het Programmaboekje van de Oranjevereniging uitgebreider over kunnen lezen. Alle Leiderdorpers worden van harte uitgenodigd om aan de feestelijkheden en activiteiten deel te nemen!"

MAANDAG 27 JANUARI: LICHTMONUMENT 'LEVENSLICHT' '

Op 27 januari zal bij het oorlogsmonument op de begraafplaats in Leiderdorp het tijdelijke lichtmonument worden onthuld. Voorafgaand aan de onthulling brengen basisschoolleerlingen licht naar de begraafplaats, vanaf de Koningin Julianaschool. De tocht begint om 19.30 uur (verzameltijdstip is 19.15 uur). Op de begraafplaats volgt een korte herdenking rond 19.45 uur waarbij de burgemeester het lichtmonument zal onthullen. Om ca. 20.15 uur sluiten we de ceremonie af.

APRIL EN MEI: TENTOONSTELLING VERZETSHERDENKING - 75 JAAR VRIJHEID

Het Leiderdorps Museum richt de tentoonstelling '75 jaar Vrijheid' in waarbij het accent ligt op de oorlogstijd en oorlogsbeleving in Leiderdorp. De tentoonstelling zal in de maanden april en mei te bezoeken zijn in hun nieuwe expositieruimte in twee lokalen van de Gomarusschool, Vronkenlaan 46.

De groepen 7 en 8 van de basisscholen van Leiderdorp zijn door de Oranjevereniging, in samenwerking met het Leiderdorps Museum, uitgenodigd om deze expositie te bezoeken in het kader van vredeseducatie.

APRIL EN MEI: FOTOTENTOONSTELLING

Aan de hand van grote fotopanelen zet de Oranjevereniging een Vrijheidswandeling door Leiderdorp uit die op eigen gelegenheid te maken is. De wandeling voert langs plekken waarvan in de Tweede Wereldoorlog een foto is gemaakt. Die foto's worden groot op panelen afgedrukt en neergezet op de plek waar de foto destijds is gemaakt. Het heden en het oorlogsverleden worden zo op één plek met elkaar verbonden. Ook wordt daarbij achtergrondinformatie gegeven over het moment waarop de foto is genomen.

Wie een foto ter beschikking wil stellen, kan dit kenbaar maken aan de Oranjevereniging, via de optie 'contact' op de website www.ovleiderdorp.nl. Vervolgens wordt contact met u opgenomen over de wijze waarop de foto en het erbij behorende verhaal, het beste aangeleverd kan worden.

1 MEI: VRIJHEIDSLEZING

Op 1 mei wordt een vrijheidslezing in de Scheppingskerk gegeven over Leiderdorp in de jaren van de Tweede Wereldoorlog.

4 MEI: NATIONALE HERDENKING

De herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk start dit jaar eerder dan gebruikelijk, nl. om 18.30 uur. De Stille tocht door het Oude dorp voert naar het kruis op de algemene begraafplaats. Daar wordt twee minuten stilte in acht genomen, waarna de kranslegging volgt.

Aansluitend zullen rond 20.45 uur de Freedomrunners vertrekken om in Wageningen het vredesvuur op te halen.

5-9 MEI: STRAAT VERSIEREN

De Oranjevereniging nodigt alle Leiderdorpers uit hun straat te versieren met bijvoorbeeld vlaggen zoals dat in de eerste naoorlogse dagen gebeurde. De straat met de mooiste of meest originele versiering ontvangt een prijsje op zaterdag 9 mei. Met elkaar maken we er zo een feestelijk Leiderdorp van!

5 MEI: VRIJHEIDSMAALTIJD

Op 5 mei wordt op de Laan van Berendrecht de Vrijheidsmaaltijd gehouden. Aan lange tafels zijn 200 gasten welkom van 10.30-11.30 uur voor een brunch (inschrijving vooraf verplicht). De maaltijd wordt gesponsord door de lokale supermarkten.

Om 11.30 uur komen de Freedomrunners een ieder ophalen om naar het veld in park De Houtkamp te gaan voor het vervolg van de festiviteiten.

5 MEI: BEVRIJDINGSDAG

Als andere jaren wordt Bevrijdingsdag feestelijk gevierd, en dit jaar nog iets uitbundiger omdat er extra attracties worden ingehuurd. Na aankomst van de Freedomrunners op het veld zal om 12.00 uur het feest worden geopend door de burgemeester.

Aan het eind van de middag en in de avond organiseert Brasserie Park een feest op hun terras aan de Van Diepeningenlaan.

7 MEI: OPENLUCHTBIOSCOOP

Op donderdag 7 mei zal rond 22.00 uur een film worden vertoond in de speciaal voor de gelegenheid opgezette Openluchtbioscoop op de Touwbaan. In deze speciale drive-in bioscoop kan, vanuit de eigen auto, op een groot scherm naar een film worden gekeken met oorlog en vrede als thema.

8 MEI: VERLICHTE GONDELVAART

We nodigen de Leiderdorpers uit om op vrijdagavond 8 mei met hun verlichte bootje mee te varen in de gondelvaart op de Dwarswatering. Daarbij wordt samengewerkt met WDV Doeshaven en de scouting Leiderdorp (die ook 75 jaar bestaat). Ook roeivereniging Asopos heeft haar medewerking toegezegd.

9 MEI: BEVRIJDINGSCONCERT Bevrijdingsconcert

In de Dorpskerk staat voor zaterdag 9 mei het Bevrijdingsconcert gepland. De Big Band Oegstgeest biedt een feestelijk programma aan met muziek uit de jaren 50-60.

Na afloop volgt (onder voorbehoud) een speciale afsluiting van '75 jaar Vrijheid'. Het dak van de Dorpskerk (de kerk bestaat dit jaar 400 jaar) vormt de achtergrond van een tien minuten durende lasershow over de bevrijding. Entreekaarten zullen via de website www.ovleiderdorp.nl te koop worden aangeboden.

3 JULI: DOESHAVENCONCERT

Ook tijdens het Doeshavenconcert op 3 juli zal muzikaal aandacht worden besteed aan 75 jaar Vrijheid.

15 AUGUSTUS: AFSLUITING 75 JAAR VRIJHEID – KRANSLEGGING INDIËMONUMENT

De afsluitende plechtigheid van de activiteiten rond 75 jaar Vrijheid vindt plaats op 15 augustus, de dag waarop jaarlijks bloemen bij het Indiëmonument op de begraafplaats worden gelegd ter nagedachtenis aan de bevrijding van Nederlands-Indië. Net als bij de andere activiteiten worden speciaal de veteranen uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Vrijwilligers

Nu alvast roept de Oranjevereniging Leiderdorp vrijwilligers op zich aan te melden om bij alle activiteiten te helpen. "We kunnen veel extra handen gebruiken!", aldus voorzitter Kruidenberg. Aanmelden kan al, via de optie 'contact' op www.ovleiderdorp.nl (vermeld in het kader 'uw bericht' dat u zich opgeeft als vrijwilliger).

Wordt lid van de OVL!

Waardeert u de activiteiten van de Oranjevereniging Leiderdorp, maar bent u nog geen lid? Voor slechts € 5,00 per jaar per gezin draagt ook u bij aan een bruisend oranjeprogramma in Leiderdorp. Aanmelden kan via 'Lid worden' op de website www.ovleiderdorp.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>