Tineke Zantingh (zittend, derde van rechts) met 22 Leiderdorpse (burger)raadsleden en burgemeester Driessen.
Tineke Zantingh (zittend, derde van rechts) met 22 Leiderdorpse (burger)raadsleden en burgemeester Driessen. Foto: Johan Kranenburg

Afscheid van raadsgriffier Tineke Zantingh

Algemeen

Eigenlijk had ze al een jaar geleden met pensioen mogen gaan. Maar raadsgriffier Tineke Zantingh wilde nog éénmaal de gemeenteraadsverkiezingen meemaken en nog éénmaal de nieuwe gemeenteraad op weg helpen. Ze bleef dus nog een tijdje aan als steun en toeverlaat van de 21 Leiderdorpse raadsleden. Vanaf nu zullen ze het echter zonder haar moeten doen. Woensdag 17 oktober was haar laatste werkdag en donderdag 18 oktober nam Tineke Zantingh afscheid met een druk bezochte receptie en een speciale raadsvergadering waar ze uitgebreid in het zonnetje werd gezet.

De functie van raadsgriffier bestaat sinds in maart 2002 het dualisme werd ingevoerd, waarbij er een duidelijke scheiding kwam tussen de functies en bevoegdheden van de gemeenteraad en die van het college van burgemeester en wethouders. De griffier is het eerste aanspreekpunt en de eerste adviseur van de raad, fungeert als secretaris en geeft, samen met de ambtenaren van de griffie, de nodige ondersteuning. Ook is de griffier een tussenpersoon tussen de raad en het college, de ambtelijke organisatie en de buitenwereld.

Zantingh, die al sinds 1990 werkte voor de gemeente Leiderdorp, trad aan op 14 maart 2002 als tijdelijke griffier en werd op in september van dat jaar officieel benoemd tot allereerste raadsgriffier in Leiderdorp. Vooral in het begin heeft ze aardig wat pionierswerk verzet in deze nieuwe functie. "Heel veel dingen die je doet vallen in de categorie 'smeerolie", zei ze donderdag in haar toespraak tijdens de receptie. Ze heeft zich ook volop ingespannen voor een goede samenwerking in de regio. "Daar lag mijn hart." 

Hoezeer ze ook genoten heeft van haar werk, ze kijkt ook met plezier uit naar de volgende fase van haar leven. Want, zo zei ze, "Er is nog zo veel te zien en te ontdekken."

Wie de opvolger wordt van Tineke Zantingh is nog niet bekend.        

Tekst: Corrie van der Laan

Tineke Zantingh voor de laatste keer op haar vertrouwde plek in de raadszaal.

Uit de krant