Een groot deel van de opruimers van afgelopen zaterdag met links vooraan organisator Marieke van Leeuwen.
Een groot deel van de opruimers van afgelopen zaterdag met links vooraan organisator Marieke van Leeuwen. Foto: Eveline ten Broek

Opruimactie levert 23 volle vuilniszakken zwerfafval op

Algemeen

Meer dan 23 vuilniszakken vol zwerfafval. Dat was de opbrengst van de opruimactie die Marieke van Leeuwen zaterdag 15 september in het kader van World Cleanup Day organiseerde in Leiderdorp.

Door: Corrie van der Laan

21 volwassenen en 17 kinderen, voorzien van handschoenen, hesjes, afvalknijpers en vuilniszakken, vertrokken rond half elf 's ochtends in ploegen vanaf het schoolplein van De Regenboog om een stukje van Leiderdorp te kuisen. Marieke had routes van twee tot drie kilometer uitgezet die in anderhalf tot twee uur te lopen zouden moeten zijn. Maar dat was in een aantal gevallen te optimistisch gerekend, vertelt ze. "Niet omdat de opruimploegen zo langzaam liepen. Er waren gewoon plekken waar zoveel afval lag, dat ze daar bleven steken." Een van die plekken was het parkeerterrein bij RCL. "Twee deelneemsters hebben daar vier volle vuilniszakken aan afval verzameld plus een grote, uiteraard lege, fles Vodka. Ze vertelden dat ze makkelijk nog twee zakken hadden kunnen vullen."

De middenberm van de Engelendaal was nog zo'n verzamelplaats van zwerfvuil en ook rondom de Bolderikkamp deden de grijpers goed dienst. "Er lag daar van alles in de bosjes en het leek alsof er op sommige plekken asbakken waren leeggegooid. Ongelooflijk!"

Op sommige plekken viel juist weer mee. "De groep die een stuk langs de Dwarswatering liep, heeft wel heel wat opgeraapt maar minder dan ze hadden verwacht."

Marieke was van plan om de opruimactie ieder jaar op World Cleanup Day te laten terugkomen. Maar door alle enthousiaste reacties heeft ze besloten geen jaar te wachten met de volgende actie. "De deelnemers van zaterdag willen graag nog een keer meedoen. En zij niet alleen. Zondag stond ik op de Dag van het Park waar ik heel veel mensen heb gesproken die ook een keer willen helpen. Dus nu denk ik aan over een maand of twee. Dan kunnen we op een andere plaats verzamelen. Wie een idee heeft voor een plek, kan me dat laten weten via Facebook (Fairhups) of e-mail info@fairhups.nl."

Lees ook Marieke's blog over de World Cleanup Day opruimactie. 

De eerste stapel ingeleverde volle vuilniszakken.

Uit de krant