Het gebouw van Pluspunt aan de Splinterlaan in Leiderdorp.
Het gebouw van Pluspunt aan de Splinterlaan in Leiderdorp. Foto: Johan Kranenburg

ChristenUnie-SGP: Stop met aanbesteding welzijnswerk

Algemeen

De ChristenUnie-SGP Leiderdorp wil dat het college van B en W de aanbesteding van het Leiderdorpse welzijnswerk intrekt. Volgens de partij is het beter eerst te kijken of het mogelijk is de samenwerking van de bestaande welzijnsorganisaties te intensiveren.

Het college wil toe naar één partner die het welzijnswerk in Leiderdorp organiseert. De aanbesteding voor de opdracht is dit voorjaar gepubliceerd.

De ChristenUnie-SGP is daar niet blij mee. "De raad is door het college nooit in positie gebracht om een keuze te maken over wel of geen aanbesteding. De kaders die de raad wel heeft meegegeven, behoud van vrijwilligers, worden met voeten getreden door de manier waarop de aanbesteding is ingericht. In het programma van eisen komt het woord ´vrijwilliger´ zelfs niet voor!", schrijft CU-SGP raadslid Geert Schipaanboord in een persbericht.

Zijn partij maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor het werk van onder meer Pluspunt, SchuldhulpMaatje en het Sociaal Cultureel werk (SCw). Schipaanboord kondigt aan dat hij komt met een notitie, onder de titel 'Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald', waarin een alternatief voor de aanbesteding wordt gegeven. Dat komt er in een notendop op neer dat de gemeente een opdracht vaststelt voor meer samenwerking in het welzijnsdomein. Die opdracht moet leiden tot dwingende afspraken; als partijen zich daar niet aan houden wordt hun subsidie gekort of zelfs stopgezet.

De notitie wordt besproken in het gemeentehuis tijdens openbare vergaderingen van het Politiek Forum (maandagavond 2 juli) en de gemeenteraad (maandagavond 9 juli).

Uit de krant