Afbeelding
Foto: Johan Kranenburg

ROC gebouwen verdwijnen rap

Algemeen

De gebouwen waarin eens het Rijnlands Instituut voor Ondernemersonderwijs (RIO) was gevestigd, en later ROC Leiden haar intrek nam, bezwijken rap onder de slopershamer. Aan de Leidse Dreef in Leiderdorp is Vink Bouw uit Nieuwkoop samen met DID Vastgoedontwikkeling volop bezig met het project 'Van schoollocatie naar nieuwe woonwijk'.   

Door: Cees Mentink

De omvangrijke beveiligde schoolgebouwen zijn omheind door hekken. Toegang tot de bouwplaats  is verboden voor onbevoegden en wie er aan het werk gaat is verplicht een veiligheidshelm en veiligheidsschoenen, gehoor- en oogbescherming te dragen. Geen overbodige luxe overigens. Er wordt met man en macht gewerkt. De tot drie etages tellende panden worden gesloopt. Van bovenaf worden de lokalen ontmanteld, totdat het karkas overblijft. Vrachtwagens rijden af en aan om het  puin af te voeren. Daarna doen de sloopbal en sloophamer hun werk.

In maart is de sloop gestart, binnenkort moet die klus geklaard zijn. Vervolgens wordt de grond bouwrijp gemaakt en naar verwachting kan in de tweede helft van juli de eerste paal geslagen worden voor een woontoren van 70 meter hoog, het meest markante onderdeel van de wijk die de naam 'Bij de Zijl' heeft gekregen. In de woontoren komen 104 vrije sector huurwoningen. Daarnaast komen er een veel lager appartmentenblok met 36 sociale huurwoningen en in totaal 42 eengezins koopwoningen, verdeeld in 10 waterwoningen, 19 hofwoningen en 13 terraswoningen.

Dat er in Leiderdorp een enorme behoefte aan woningen blijkt uit het feit dat de inschrijvingen voor een woning in Bij de Zijl gesloten is, hooguit kan men op een wachtlijst worden geplaatst

Uit de krant