Het Leiderdorpse gemeentehuis. Foto: J.P. Kranenburg
Het Leiderdorpse gemeentehuis. Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Coalitieakkoord nog niet rond

Algemeen

Lokale Partij Leiderdorp (LPL), VVD en CDA zijn er nog niet uit. De verwachting was dat maandagavond 30 april het concept coalitieakkoord klaar zou zijn, maar dat is voorlopig mislukt.

Door: Frans Brocken

De beoogde coalitiepartners kwamen afgelopen maandagavond bijeen om, zo was de afspraak, een 'klap' te geven op het tot dusver bereikte onderhandelingsresultaat. Maar zover is het niet gekomen. "Nee helaas... gaat nog paar dagen duren, Frans", moest onderhandelingsvoorzitter Hugo Langenberg van LPL ons tegen middernacht melden.

Op 15 maart 2018 togen de kiezers in Leiderdorp naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De LPL werd toen de grootste partij van Leiderdorp en mocht dus het voortouw nemen bij de coalitieonderhandelingen. Nu, na zeven weken van gesprekken, is er nog geen zicht op wat de inwoners de komende jaren op bestuurlijk gebied van de gemeente heeft te verwachten.

Wel werd op 4 april bekend dat de PvdA, die sinds oktober 2016 met VVD, CDA en LPL in de coalitie zit, niet welkom is in de nieuwe coalitie. Waarom de drie overblijvers dit besluit genomen hebben, is niet duidelijk.

Langenberg heeft aangegeven dat de inwoners van Leiderdorp hun zegje mogen doen over het concept coalitieprogramma. Het was de bedoeling dat een en ander ruim voor het eind van de maand rond zou zijn, zodat tijdens de raadsvergadering van 28 mei de nieuwe wethouders geïnstalleerd kunnen worden. Het is nu zeer de vraag of die planning gehaald wordt.

Uit de krant