Het team van de LPL met in het midden lijsttrekker Hugo Langenberg en rechts naast hem wethouder Angelique Beekhuizen.
Het team van de LPL met in het midden lijsttrekker Hugo Langenberg en rechts naast hem wethouder Angelique Beekhuizen. Foto: Johan Kranenburg

LPL de grootste in Leiderdorp

Algemeen

De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben in Leiderdorp een aardverschuiving in het politieke landschap veroorzaakt. De grote winnaar is de Lokale Partij Leiderdorp (LPL), die klimt van twee naar vier zetels. De LPL, bij de verkiezingen van 2014 nog de kleinste, is nu de grootste van de zeven deelnemende partijen en mag dus het voortouw nemen bij de coalitie-onderhandelingen.

Grote verliezer is D66. In 2014 behaalden de democraten de meeste stemmen, wat ze vijf zetels opleverde. Maar nu eindigden ze op de derde plek, na LPL en VVD, en vallen ze terug naar drie zetels.

Bij de PvdA kon de champagne open. Tegen de landelijke trend in zitten de sociaal-democraten  in Leiderdorp in de lift en stijgen van twee naar drie zetels.   

Ook bij de ChristenUnie-SGP werd gefeest. In 2014 liftte de combinatie nog mee met het CDA maar nu is het gelukt op eigen kracht genoeg stemmen te behalen voor een zelfstandige raadszetel.   

Het CDA verloor stevig – mede door de afsplitsing van de ChristenUnie-SGP – maar komt dankzij een restzetel toch nog uit op drie zetels, wat één zetel verlies betekent.

De VVD zag ook het aantal stemmen verminderen, al bleef het verlies beperkt, en gaat van vijf naar vier zetels.

GroenLinks won licht en handhaaft zich op drie zetels.

De opkomst was met 58,5 procent bijna 3 procent hoger dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Op de foto hieronder de voorlopige uitslagen.  

Feest bij de ChristenUnie-SGP, die met één zetel nieuw in de raad komt. Derde van rechts staat lijsttrekker Geert Schipaanboord.
De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Leiderdorp.

Uit de krant