Abdelkader Benali | Foto: PR
Abdelkader Benali | Foto: PR

Abdelkader Benali bij Kunstkring Leiderdorp

Algemeen

In het kader van de Boekenweek geeft auteur Abdelkader Benali dinsdag 13 maart een lezing bij Kunstkring Leiderdorp

Het thema van de boekenweek is 'Natuur'. Abdelkader Benali heeft een bijzondere relatie met de natuur. Hij werd geboren in de natuur van het Marokkaanse platteland; de eerste levensjaren waren dan ook gevuld met de zintuiglijkheid die het Mediterrane gebied biedt. Daarnaast is hij op een andere manier betrokken bij de natuur: als hardloper zoekt hij altijd parken, bossen, heuvels en zand om de diepe hardloopervaring te vinden die hij zoekt. Hij heeft hierover geschreven in zijn omnibus 'Asfalt, zand en stenen'.

Een ander belangrijk component in zijn werk is de relatie tussen de kunstenaar en het licht, het zonnelicht, het schemerlicht, zoals dat naar voren komt in de schilderijen van de Franse schilder Henri Matisse die in 1912 Tanger bezocht op zoek naar het Marokkaanse licht. Wat is dit voor licht? Waarom ging Matisse naar Tanger en wat schilderde hij daar? Benali heeft een speciale relatie met Tanger en Henri Matisse en kan hier heel enthousiast en meeslepend over vertellen.

En dan is er de component vaderschap, die tot uiting komt in zowel 'Brief aan mijn dochter' als in zijn dichtbundel 'Wax Hollandais'. Wat betekent het vaderschap anno nu? Wat biedt hij zijn dochter en hoe verwoordt hij de spanning en belofte van het jonge kind in zijn gedichten?

Benali debuteerde in 1997 met de roman 'Bruiloft aan Zee', waarvoor hij genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. In 2003 kreeg hij deze prijs voor zijn tweede roman 'De langverwachte'.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp en wordt georganiseerd in samenwerking met BplusC bibliotheek Leiderdorp en Boekhandel De Kler. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 7 euro.

www.kunstkringleiderdorp.nl


Uit de krant