Afbeelding
Foto: PR

Honden weer: 4 oktober

Algemeen

Nee, niet 3 maar 4 oktober. Akkoord, vooral die eerdere dag zal in Leiden en omstreken belletjes hard doen rinkelen en harten sneller doen kloppen. Maar bij de hondenliefhebber klopt dat hart een dag erna eveneens net een tikkeltje harder. Immers, 4 oktober, vandaag, is Werelddierendag.

Dat het Leids of Leidens Ontzet op 3 oktober wordt gevierd, is historisch begrijpelijk. Maar waarom Werelddierendag op 4 oktober? Ook daarvoor moeten we terug in de tijd, ver voorbij de tijd van het ontzet van buurgemeente Leiden trouwens. Naar de tijd van di Pietro Bernardone, die allicht beter bekend is als Franciscus van Assisi. Deze heilig verklaarde stichter van de kloosterorde der Franciscanen of Minderbroeders en beschermheilige van de dieren stierf namelijk op 3 oktober 1226.

Hè, op 3 oktober?! Jawel, maar een dag daarna, op 4 oktober dus, werd vanwege zijn begrafenis een processie gehouden. Die dag werd zijn dag, een katholieke feestdag. En toen men een kleine eeuw geleden dacht dat iets als een Werelddierendag een mooi idee zou zijn, werd die gekoppeld aan deze dag van Franciscus. 4 oktober: Werelddierendag.

Natuurlijk, een prachtig idee, een speciale dag met extra aandacht en liefde voor het dier, voor de hond. Maar tegelijkertijd een beetje raar. De indruk kan namelijk ontstaan, dat het al die andere dagen van het jaar best wat minder kan. Eén dag extra aandacht, en alle andere dagen van het jaar die aandacht op een laag pitje? Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de bedenkers van Werelddierendag, die uiteraard het allerbeste met de dieren voor hadden. Het hele jaar door, zo is en blijft tenslotte de boodschap van Werelddierendag, hebben dieren rechten en dienen dieren beschermd te worden.

Hoe lossen we dit op? Nogal simpel. We maken er gewoon helemaal geen probleem van. Als we op Werelddierendag nou eens extra extra aardig zijn voor de dieren, en de rest van het jaar gewoon extra aardig…?

Uit de krant