Volgens Italiaanse gedragskundigen moet u uitkijken als uw hond tijdens een ommetje naar links kwispelt, dan ziet ie gevaar.
Volgens Italiaanse gedragskundigen moet u uitkijken als uw hond tijdens een ommetje naar links kwispelt, dan ziet ie gevaar. Foto: PR

Kwispel

Algemeen Hondenweer

Bridgett M. vonHoldt, kent u haar? Vast niet. Zij is wetenschapster en verbonden aan een gerespecteerde Amerikaanse universiteit. Nou en?, denkt u dan.

Nou, heel wat! VonHoldt en collega's hebben niet lang geleden onderzoek gedaan en gepubliceerd over honden. Dat gebeurt vaker, daar is op zichzelf nog niks bijzonders aan. De uitkomsten van het onderzoek zijn echter opmerkelijk.

Waarom zijn de meeste honden zo vriendelijk en aanhankelijk? Kwispelend aardig? Omdat ze ziek zijn, omdat ze een afwijking hebben! Aldus kort door de bocht de belangrijkste conclusie van het onderzoek. Sociaal gedrag als erfelijke ziekte, kom er maar eens op met je gezonde verstand.

Toch vreemd eigenlijk, dat kennelijk zo goed als alle honden die zogenaamde ziekte hebben. Niet een enkel ras of een bepaald soort of zo, nee, de hond als hond. Maar is het dan nog een afwijking, een ziekte? Of is het letterlijk de aard van het beestje? Is de hond niet simpelweg van nature sociaal en vriendelijk, al eeuwen lang. En ja, dat erfelijkheid daar dan een rol bij speelt, het zal wel.

Dus niet gelijk naar de dokter, hondenvrienden. "Dokter, Fikkie is zo aardig en doet zo sociaal, ik maak me grote zorgen! Hij zal toch niet ziek zijn? Toch geen erfelijke aandoening?" En dan maar hopen dat die dokter het werk van mevrouw vonHoldt niet kent, of dat onderzoek tenminste met een korreltje zout neemt.

Trouwens, dat onderzoek van Italiaanse gedragsdeskundigen, kent u dat? Die bestudeerden de richting van het kwispelen van honden. U loopt op straat en uw viervoeter kwispelt naar links? Ai, dan ziet ie gevaar en dreigt een conflict! Kwispelt ie naar rechts, wees dan gerust, want dat wijst op blijdschap.

Wetenschappers, tja, daar zitten rare types tussen, hoor. En de hond, ach, die kwispelt ongehinderd aanhankelijk verder…

Deze bijdrage is verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. Wij zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Hebt u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Volg ons ook op Facebook: Platform Hondenweer - HVL

Uit de krant