Carla en haar vrijwilligers op en vrolijker moment, toen ze een nieuwe dierenambulance kregen.  | Archieffoto W. v. Elk
Carla en haar vrijwilligers op en vrolijker moment, toen ze een nieuwe dierenambulance kregen. | Archieffoto W. v. Elk

Dierenambulance nu zelf in nood

Algemeen Maatschappelijk

De dierenambulance/vogelopvang Leiden en Omstreken heeft dringend vrijwilligers nodig. Carla van Steenbergen, coördinator van de ambulance- en opvangdienst, vreest dat ze, als zich niet snel nieuwe vrijwilligers melden, mensen en dieren moet gaan teleurstellen. Er is momenteel eenvoudigweg niet genoeg menskracht meer om de ambulance 24 uur per dag te bemannen.

De dierenambulance is een vrijwilligersorganisatie die al bijna 45 jaar dode en gewonde dieren op in Leiden en omstreken en de Bollenstreek ophaalt en verzorgt. Katten, honden, zwanen, vogels: ze worden allemaal liefdevol opgevangen, verzorgd en naar eventuele 'baasjes' teruggebracht.
Gemiddeld rukt de ambulance drieduizend keer per jaar uit. De organisatie werkt onder leiding van de Oegstgeestse Carla van Steenbergen al meer dan veertig jaar zonder één cent subsidie, en is grotendeels afhankelijk van vrijwilligers.
Omdat de vaste medewerker voorlopig niet kan werken, kan Carla Steenbergen met de resterende vrijwilligers de 24-uursdiensten niet meer rondkrijgen. "De dierenambulance moet 24 uur per dag bemand zijn. Anders kan ik niet werken."
Het aanbod van vrijwilligers is drastisch afgenomen. Carla van Steenbergen: "De 'gouden vijver', waar wij al die jaren uit visten, is niet meer. En daarmee bedoel ik de Vutters, die van aanpakken weten. Maar we hadden altijd ook veel studenten."
Leiderdorper Henri Vorst is vrijwilliger bij de dierenambulance. "In elk geval moeten we de komende tijd vaker 'nee' gaan verkopen", zegt hij. "Er zullen veel zieke en gewonde dieren blijven liggen, eenvoudigweg omdat, als wij ze niet meer ophalen, niemand anders het doet. Dat terwijl de vraag in dit seizoen groter is dan ooit. Bovendien moeten de vogels in het vogelasiel natuurlijk ook worden verzorgd. Het verkeer veroorzaakt heel veel gewonde dieren, juist in deze tijd van bijvoorbeeld de krolse katten. Die steken vaak de weg over, en worden niet zelden aangereden of zelfs doodgereden. Deze dieren blijven bij ons twee weken in de vriezer, zodat de eigenaar kan beslissen wat er met zijn huisdier moet gebeuren. We hopen nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen, zodat we dit noodzakelijke werk kunnen blijven doen.''

Belangstellenden voor een vrijwilligersfunctie kunnen zich melden bij de dierenambulance regio Leiden, tel. (071) 5174141.

Uit de krant