Eenrichtingsverkeer Van der Marckstraat heeft niet het gehoopte effect
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De van der Marckstraat gezien vanaf de kruising met de Lijnbaan. | Foto: J.P.Kranenburg
De van der Marckstraat gezien vanaf de kruising met de Lijnbaan. | Foto: J.P.Kranenburg
Verkeer

Eenrichtingsverkeer Van der Marckstraat heeft niet het gehoopte effect

Het instellen van eenrichtingsverkeer op de Leiderdorpse Van der Marckstraat heeft niet het effect gehad dat het gemeentebestuur had gehoopt en verwacht. Het is weliswaar een stuk rustiger geworden op de Van der Marckstraat, maar juist veel drukker op de Lijnbaan. Op de Vronkenlaan en de Laan van Ouderzorg is de verkeersdruk niet verminderd. Dat blijkt uit de analyse van de resultaten van verkeerstellingen.

Door: Corrie van der Laan

Het deel van de Van der Marckstraat tussen de kruising met de Lijnbaan en de kruising met de Vronkenlaan werd begin juni vorig jaar afgesloten voor verkeer richting Vronkenlaan. Dat gebeurde na jarenlange klachten van bewoners, die veel last hadden van de eindeloze stromen auto's die zich door de smalle straat persten. De theorie was dat veel daarvan uit doorgaand verkeer bestond dat, komend vanaf de Willem de Zwijgerlaan in Leiden, Leiderdorp wilde doorkruisen maar de stoplichten op de Engelendaal wilde vermijden. Door de Van der Marckstraat eenrichtingsverkeer te maken, zou de sluiproute via bedrijventerrein de Baanderij, de Van der Marckstraat, de Vronkenlaan, de Van Poelgeestlaan, de Laan van Ouderzorg en de Van der Valk Boumanweg naar de Persant Snoepweg afgesneden worden. Het verkeer zou dan noodgedwongen kiezen voor de route over de Engelendaal naar de Persant Snoepweg, was het idee. Maar dat blijkt dus in de praktijk niet te gebeuren.

"De vraag is nu of we hier wel met doorgaand verkeer te maken hebben", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Is het geen bestemmingsverkeer? Dat willen we nader bekijken, bijvoorbeeld door kentekenonderzoek."

Binnenkort organiseert de gemeente een avond voor omwonenden en (Baanderij) ondernemers om hun ervaringen met het eenrichtingsverkeer te horen en de uitkomsten van de verkeerstellingen te bespreken. De datum hiervoor wordt een dezer dagen geprikt, aldus de woordvoerder, en dan gaan de uitnodigingen de deur uit.

Overigens blijft het eenrichtingsverkeer in de Van der Marckstraat vooralsnog gewoon gehandhaafd.  

Meer berichten