Veehouder Maries Roest  vertelt dat het voer van volwassen koeien bestaat uit een mix van onder andere gras, bloembollen en mais.
Veehouder Maries Roest vertelt dat het voer van volwassen koeien bestaat uit een mix van onder andere gras, bloembollen en mais.

Koeien kijken 'in je eigen achtertuin'

Human Interest

Koeien kijken 'in je eigen achtertuin'

Wat krijgen koeien te eten? En hoe worden ze gemolken? Deze en nog veel meer vragen werden afgelopen zaterdag beantwoord door veehouder Maries Roest en dierenarts Drs. Pieter Beurskens. De rondleiding over boerderij De Valk aan de Achthovenerweg in Leiderdorp werd georganiseerd door de agrarische natuurvereniging Wijk & Wouden. Organisator Hans Cok: "We willen laten zien hoe leuk het kan zijn in, bij wijze van spreken, de achtertuin van al deze mensen"

Tekst en foto's: Esther Luijk

Het comité De vier Jaargetijden van Wijk & Wouden organiseert vier keer per jaar een kleinschalig evenement in het Groene Hart. Cok: "Deze keer hebben we gekozen voor een rondleiding op de boerderij. Half Nederland kijkt naar Dr. Pol op de televisie, een Nederlandse dierenarts die woont in Amerika, terwijl vlakbij huis precies hetzelfde gebeurt. We rijden naar de Veluwe en naar Italië, terwijl het hier ook enorm leuk is! Er gebeurt vaak veel meer in de buurt dan je in de gaten hebt, en die dingen willen we graag laten zien aan de mensen."

Het comité benaderde Roest met de vraag of hij interesse had om een groep belangstellenden rond te leiden op de boerderij. Dat wilde hij wel. Roest: "We leiden af en toe schoolklassen rond, en dan merk je pas hoe groot de kloof is geworden tussen stadsmensen en plattelandsmensen. Sommige kinderen denken echt dat melk gewoon in de supermarkt gemaakt wordt. Zij zijn dan misschien nog jong, maar ook bij volwassenen is het besef waar melk en vlees vandaan komt er steeds minder. Ik wilde daarom graag meewerken, omdat ik het belangrijk vind om die kloof wat kleiner te maken."

Er was veel belangstelling voor de rondleiding. Het maximum aantal van veertig personen had zich al gauw aangemeld. Beurskens startte de rondleiding bij de kalfjes, om vervolgens alle levensfasen van een koe te laten zien en erover te vertellen. Hij krijgt veel vragen over waarom de kalfjes alleen in kleine hokjes zitten. "Dat is om het kalfje probleemloos op te kunnen laten groeien. Als ze nog klein zijn, zijn ze erg kwetsbaar en hebben ze bijna geen weerstand. Op deze manier is er rust, regelmaat en hygiëne, wat erg belangrijk is voor een goede en snelle groei. Over een paar weken mogen ze bij elkaar om te socialiseren."

Ook vertelt Beurskens over het onthoornen van de koeien. "Koeien hebben van nature hoorns, maar die zijn onpraktisch als de koeien met elkaar in een hok zitten. Ze kunnen elkaar dan verwonden. Daarom worden de hoorns, zodra ze door beginnen te komen, afgebrand. Dit wordt onder narcose gedaan, op een heel humane wijze. We gaan echt respectvol met de dieren om."

Dat het welzijn van de koeien erg belangrijk is, wordt ook benadrukt door Roest. Hij leidt de groep rond door de nieuwe, moderne stal. "Deze stal is ongeveer een jaar geleden gebouwd. Hij is helemaal ingericht op het comfort van de koeien. Het klimaat van de stal wordt volledig automatisch geregeld, zodat het nooit te warm of te koud is voor de koeien. Ook is er genoeg licht, ruimte en lucht, dat is erg belangrijk. Als de koeien gelukkig zijn, geven ze meer melk, en dat is wat we willen natuurlijk. Eens in de drie dagen wordt de melk opgehaald door de melkvrachtwagen, zo'n 16.000 liter per keer!"

Het voer van de volwassen koeien bestaat uit een mix van onder andere uit gras, bloembollen en mais, vertelt de veehouder. "We moeten het goed mengen, want koeien zijn echte zoetekauwen. Ze eten het liefst alleen de mais, maar dan krijgen ze niet genoeg voedingsstoffen binnen. Ze vinden 't ook geweldig als ze gemolken worden, want dan krijgen ze lekkere brokjes te eten."

De belangstellende gasten konden zelfs nog even kijken hoe de koeien op zeer efficiënte wijze gemolken werden in een melkcarrousel. Roest: "We kunnen wel 130 tot 140 koeien per uur melken met deze machine. Kijk, ze staan allemaal te dringen om gemolken te worden, stelletje lekkerbekken!"

De kalfjes zitten de eerste weken in  afgescheiden hokjes voor 'rust, regelmaat en hygiëne'.

Uit de krant