Zo is er in Leiderdorp gestemd voor de verkiezing van de Provinciale Staten van Zuid-Holland (voorlopige resultaten).
Zo is er in Leiderdorp gestemd voor de verkiezing van de Provinciale Staten van Zuid-Holland (voorlopige resultaten). Foto: PR

VVD blijft de grootste in Leiderdorp, BBB 3e partij

Politiek Verkiezingen

In Leiderdorp blijft de VVD de meeste stemmen trekken. De BBB heeft ook hier een grote klapper gemaakt en is de derde partij geworden. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen.

Tussen VVD en BBB heeft GroenLinks zich genesteld. Forum voor Democratie, dat bij de Statenverkiezingen van 2019 uit het niets de tweede partij in Leiderdorp werd, is gekelderd naar plek 14.

Vergeleken met vier jaar geleden heeft de VVD in Leiderdorp een flink verlies van 3,2 procent geleden maar met 15,2 procent van de stemmen blijven de liberalen fier aan kop staan. GroenLinks won 1,3 procent en is nu met 12,4 procent de tweede partij.

Ook in Leiderdorp kwam BBB als een komeet uit het niets. De debutant landde met 12,0 procent van de stemmen op de derde plaats.

D66, dat bij de vorige Statenverkiezingen een zware val maakte, hield het verlies nu beperkt tot 0,8 procent en staat op de plek 4. De PvdA verloor in Leiderdorp 1,6 procent en eindigde als vijfde. Voor het CDA (nr. 6) was het verlies in Leiderdorp met 1,1 procent gering te noemen vergeleken met de klappen die de partij kreeg in de rest van het land. 

Nieuwkomers JA21 en VOLT deden het ook in Leiderdorp goed. JA21 kreeg 5,4 procent van de Leiderdorpse stemmen en eindigde daarmee als 7e, net boven de PVV (+ 0.1 procent) en de Partij voor de Dieren (+ 1,0 procent) die allebei 5 procent kregen. 3,1 procent van de Leiderdorpse keizers maakte een vakje bij VOLT rood dat daarmee op de 12 plaats eindigde. 

SP (3,3 procent, - 0.2), ChristenUnie (2,7 procent, -1,0) SGP (1 procent, - 0,3), en DENK (0,6 procent, - 0,2) moesten inleveren. Ook 50Plus raakte een flink deel van de Leiderdorpse aanhang kwijt en kreeg nu 3,4 procent van de stemmen, 2,3 procent minder dan in 2019. Maar met afstand de grootste verliezer is Forum voor Democratie dat nu slechts 2,7 procent van de stemmen kreeg, 13,5 procent minder dan in 2019.  

De opkomst in Leiderdorp was met 63,0 procent hoger dan in 2019, toen 61,3 procent van de stemgerechtigden een stem uitbracht.

Uit de krant