Logo leiderdorpsweekblad.nl
Jeroen Mulder werd bij aankomst in de Leiderdorpse Brandwacht begroet door schoonmoeder Tineke Speksnijder, dochter Noa en echtgenote Judith.
Jeroen Mulder werd bij aankomst in de Leiderdorpse Brandwacht begroet door schoonmoeder Tineke Speksnijder, dochter Noa en echtgenote Judith. (Foto: J.P. Kranenburg)

Ruim 200 km lopen voor bezoek aan schoonmoeder in Leiderdorp

  Human Interest

Spierpijn heeft hij niet. Alleen wat gevoelige plekken op zijn voeten en een schuurplek van de rugzak op zijn schouder. Jeroen Mulder heeft de zesdaagse voettocht van Emmen naar Leiderdorp goed doorstaan. Hij legde de ruim tweehonderd kilometer af om zijn schoonmoeder, Tineke Speksnijder, te bezoeken die woont in de wijk Leyhof. Hij vertrok in de vroege ochtend van maandag 8 juni, zaterdag 13 juni aan het begin van de middag arriveerde hij bij het seniorencomplex aan de Brandwacht. Met zijn tocht zamelde hij meteen geld in voor het Longfonds.

Door: Corrie van der Laan

Mulder liep vroeger vaker lange afstanden maar de afgelopen jaren was dat in het slop geraakt. Hij pakte het wandelen weer op toen als gevolg van de coronamaatregelen de sportaccommodaties dicht gingen. “Toen kwam het idee in me op om, na de lockdown, naar Leiderdorp te lopen”, vertelt hij zondagmiddag vanuit Emmen. “Ik wilde ook weten of ik het nog zou kunnen, zo’n eind met een flinke rugzak op, want dit jaar tik ik de 50 aan. Later bedacht ik: ‘als ik toch ga lopen, dan meteen ook maar voor een goed doel.” De keuze van het Longfonds als doel lag voor de hand. “Mijn echtgenote heeft astma, mijn vader lijdt aan COPD. Bovendien is COVID-19 ook een ziekte die de longen aantast.”

Hij was vooraf erg benieuwd wat voor effect de coronamaatregelen zouden hebben op het vinden van pleisterplaatsen voor eten en overnachten. Dat bleek in de praktijk prima te doen. “Wel heb ik af en toe mijn route moeten aanpassen om een geschikte Bed & Breakfast te vinden.”

Regen

De hele tocht liep Mulder met zo’n dertien kilo bepakking. “Ja, het was zwaar en af en toe pijnlijk. Maar ik had getraind en me zo goed mogelijk voorbereid.” De moeilijkste dag was woensdag, toen hij in de stromende regen de eindeloze Noordoostpolder moest doorkruisen. “Je kan nog zo’n goede uitrusting hebben, op een gegeven moment komt het water overal doorheen. Toen heb ik ook die schuurplek opgelopen.”

Donderdagavond moest hij zijn tocht even onderbreken. Hij is PvdA raadslid en net die avond kwam de gemeenteraad van Emmen voor het eerst weer live bij elkaar. “Een vriend heeft me uit Almere opgehaald en de volgende ochtend vroeg ben ik met de trein teruggegaan om mijn route weer op te pakken.

Verrassing van PvdA Leiderdorp

Zaterdagmiddag werd Mulder aan de Brandwacht feestelijk onthaald door een klein ontvangstcomité. Behalve zijn schoonmoeder stonden daar zijn echtgenote Judith en zijn dochter Noa. Ook aanwezig was Joyce van Reijn, gemeenteraadslid voor de PvdA in Leiderdorp. Zij overhandigde hem een cheque van 250 euro voor het goede doel. “Via de media hadden we het bericht over de voettocht van Jeroen opgevangen. Als fractie en bestuur wilden we de actie van een collega-raadslid graag ondersteunen”, vertelt Van Reijn.

€ 2020 euro voor Longfonds

De terugtocht naar Emmen legde Mulder comfortabel per auto af. Zondagmiddag was hij weer helemaal bijgekomen van de wandelinspanningen en kon hij blij verrast melden dat de teller voor het Longfonds op 2020 euro stond. “Een prachtig resultaat en ook nog eens een symbolisch getal.”

Meer berichten