Logo leiderdorpsweekblad.nl
Rein laat trots zijn brandweerauto zien aan een ambulancebroeder.
Rein laat trots zijn brandweerauto zien aan een ambulancebroeder. (Foto: Marieke van Leeuwen)

Toeteren voor Rein

  Human Interest

De Spanjaardslaan was donderdagmiddag 14 mei voor eventjes toneel van alle stoere motorrijtuigen die Leiderdorp rijk is. Dorpsgenoten gaven massaal gehoor aan de Facebookoproep van Marcel van Dalen, de stiefvader van Rein. Hij had gevraagd om na 5 uur toeterend door de straat te rijden als felicitatie voor Rein, een autistische jongeman met het speelse karakter van een peuter, die deze dag 19 jaar werd.

Tekst: Marieke van Leeuwen

Door Covid-19 dreigde een voor Rein bijzondere dag verloren te gaan. Hoe leg je aan een jongen die al 231 dagen uitkijkt naar zijn negentiende verjaardag uit dat het feest dat hij zo graag wil niet door kan gaan? Marcel: “Ik weet echt wel dat het helemaal niet in verhouding staat met alle gebeurtenissen en effecten van dit virus. Ik snap dat, maar hij niet. Hij ziet 2020 vanaf februari al in het water vallen. Zijn kleine wereld wordt nog beperkter. De Toetertoer vanuit het Valkenburgse Meer gaat ook al niet door op de geplande datum. Ook zo'n mijlpaal voor Rein waar hij zich op verheugde.”

Eigenlijk wilde Rein iedereen uitnodigen op zijn verjaardag en natuurlijk moesten ze dan allemaal een cadeau meenemen. Ook vroeg hij of het politie- , brandweer- en ambulancepersoneel mocht komen, dan konden ze allemaal door de straat rijden en kon hij zwaaien.

Zijn stiefvader nam het heft in handen en wilde Rein ondanks de maatregelen een mooie dag bezorgen. Zelfs burgemeester Laila Driessen kreeg lucht van de oproep die hij plaatste. Ze nam contact op met Marcel en Rein's moeder Judith om door te spreken hoe ze konden voorkomen dat de coronamaatregelen werden overtreden. “Ze zei op vriendelijke en meedenkende toon ‘Wat heb je nu toch allemaal veroorzaakt’", vertelt Marcel. Afgesproken werd dat vrachtwagens met opleggers niet zouden meedoen met de felicitatie-optocht. Hierdoor kregen de hulpverleningsdiensten vrij baan om te vertrekken wanneer dat nodig was. Ook kwamen zij tien minuten voor aanvang om de ergste drukte te omzeilen.

Zo kwam het dat donderdagmiddag toch feest werd gevierd in de Spanjaardslaan. Op gepaste afstand in de daarvoor aangegeven vakken genoot niet alleen Rein van de privé-Toetertoer die langs zijn huis trok, maar ook alle andere aanwezigen. Rein was helemaal in zijn nopjes met de brandweerwagen die hij cadeau kreeg van zijn begeleiders van de dagopvang, die ook langskwamen. Hij liet deze vol trots zien aan het ambulancepersoneel. Moeder Judith legde alles vast en genoot zichtbaar van het plezier van haar zoon.

Door de coronamaatregelen moest ook Rein de afgelopen weken thuisblijven. Hij kon niet naar zijn dagopvang en dit had een grote impact op hem en zijn gezin. Moeder nam 6 weken vrij om er voor hem te kunnen zijn. Dat zijn bijzondere verjaarsfeest wel door kon gaan, was daardoor extra belangrijk voor hem. Het was een welkome afwisseling en nu Rein weer af en toe naar de dagopvang mag, ook een feestelijke afsluiting van deze gekke periode.

Meer berichten