Vrijwilligers van Meer Bomen Nu planten de eerste boompjes bij Hoeve Dijkzicht aan de Achthovenerweg.
Vrijwilligers van Meer Bomen Nu planten de eerste boompjes bij Hoeve Dijkzicht aan de Achthovenerweg. Foto: PR

Zaailingen uit natuurpeeltuin krijgen tweede leven in eerste Leiderdorpse Tiny Forest

Duurzaam & Groen

De vergroening van Leiderdorp gaat ook in de koude maanden door. Op zaterdag 4 december komen Leiderdorpse vrijwilligers van Meer Bomen Nu stekken of zaailingen van bomen oogsten in de natuurspeeltuin in De Bloemerd die zij vervolgens planten bij Hoeve Dijkzicht aan de Achthovenerweg.

Doel van deze inspanningen is om aan de Achthovenerweg het eerste Tiny Forest van Leiderdorp te verwezenlijken. Op een stuk grond achter de voormalige boerderij van oud-GroenLinks gemeenteraadslid Kees Bos is meer ruimte voor groen dan in de rijk gevulde natuurspeeltuin in De Bloemerd. “Per saldo wordt Leiderdorp er dus groener op’’, zegt Riny Vons, voorzitter van de stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp enthousiast.


Meer bomen Nu

Ieder jaar worden in de natuurspeeltuin heel wat jonge boompjes verwijderd. Dat is noodzakelijk om te voorkomen dat het terrein een ondoordringbaar woud wordt. “Ze gingen altijd bij het groenafval. Tot ik vorig jaar las over Meer Bomen Nu, een samenwerkingsverband van MeerGroen, Caring Farmers en Urgenda, die zaailingen vroegen. Ze kwamen graag bij ons oogsten en zijn op de Natuurwerkdag op 6 november voor het eerst geweest.”

Die eerste oogst bestond uit tientallen jonge boompjes als essen, esdoorns, eiken en kornoeljes. Ze zijn deels naar de Leidse Merenwijk gegaan en deels naar Hoeve Dijkzicht. Maar daar zijn nog veel meer boompjes nodig. Vandaar dat de mensen van Meer Bomen Nu nog een keer terugkomen.     

Vons heeft wel heel wat handjes nodig, want zo’n Tiny Forest stamp je niet zo maar even uit de grond. “De vrijwilligers van Meer Bomen Nu hebben verstand van groen, ze weten precies wat ze uit de grond halen en hoe ze dat moeten doen. Daarnaast hebben we de fracties en besturen van GroenLinks en PvdA benaderd, omdat zij de natuur doorgaans een warm hart toedragen. Maar ook andere natuurliefhebbers zijn uiteraard van harte welkom.’’ De oogstwerkzaamheden duren van 10.00 tot 14.00 uur.

Voor Vons is het een prettige gedachte dat overbodig groen uit de natuurspeeltuin een tweede leven krijgt in een ander deel van Leiderdorp. Het concept van een Tiny Forest (klein bos) is sinds kort in zwang: een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Zo’n bos is een prettige plaats voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren en mensen.

Vrijwilligers aan de slag bij het oogsten van zaalingen tijdens de Natuurwerkdag op 6 november. De jonge boomjes en struiken worden even met de wortels in de sloot gelegd tot ze getransporteerd kunnen worden.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant