Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een distelvlinder op de bloem van een vlinderstruik. Zal de distelvlinder dit jaar de  meest getelde vlinder worden? | Foto: PR
Een distelvlinder op de bloem van een vlinderstruik. Zal de distelvlinder dit jaar de meest getelde vlinder worden? | Foto: PR (Foto: PR)

Vlinderstichting organiseert vlindertelling in tuinen

  Duurzaam & Groen

Het gaat slecht met onze vlinders. In Nederland vinden ze nog maar weinig bloeiende bloemen. Gelukkig hebben veel mensen bloemen in hun tuin. De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 en 28 juli mee te tellen in de tuin.

Dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. Door vlinders te tellen, kun je dus meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt, kan tijdens de tuinvlindertelling dus bijdragen aan die kennis.

Hoe werkt het?

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

Effecten van de droogte

De zomer van 2018 was extreem warm en droog. En dat was te merken aan de aantallen vlinders! Het waren er veel minder dan normaal. Veel voedselplanten waren verdroogd. In Zuid-Holland werden bijna 10.000 vlinders geteld. Dat waren vooral veel koolwitjes, die goed tegen hitte kunnen. Ook de atalanta was in Zuid-Holland opvallend talrijk, terwijl deze in andere provincies niet veel werd gezien. Verder werden er veel muntvlindertjes geteld, een piepklein vlindertje dat veel in de tuinen voorkomt.

Steeds minder vlinders

Insecten sterven in rap tempo uit, en ook met de vlinders gaat het niet goed. We zien veel minder vlinders dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Maar bloemenweides zijn verdwenen: bebouwd, betegeld of platgemaaid. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.

Vlindervriendelijke tuin

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat moet je doen om vlinders naar je tuin te lokken?

• Plant nectarrijke bloemen voor vlinders
• Zorg voor voedselplanten voor rupsen
• Gebruik geen gif.

Kijk voor alle informatie en meer tuintips op www.vlindermee.nl. En tel mee van 6 tot en met 28 juli.

Meer berichten