Jos Gerrese (links) en Herman Romeijn openen de tentoonstelling door het beeld 'Nouvelle Rencontre' van Hans Versteeg te onthullen.
Jos Gerrese (links) en Herman Romeijn openen de tentoonstelling door het beeld 'Nouvelle Rencontre' van Hans Versteeg te onthullen. Foto: Carolien van Leeuwen

15e editie ‘De Heemtuin Verbeeld’ laat je op een andere manier naar de wereld kijken

Cultuur

Ruim zestig mensen verzamelden zich zaterdagmiddag 27 mei voor de ingang van de heemtuin in het Leiderdorpse park De Houtkamp. Zij kwamen om als eersten de kunstwerken te bekijken in de prachtig bloeiende tuin. De tentoonstelling ‘De Heemtuin Verbeeld’, die voor de vijftiende keer wordt georganiseerd door de stichting Kunst in de Heemtuin, werd om 3 uur geopend door voorzitter Jos Gerrese van de stichting en cultuurwethouder Herman Romeijn (LPL).

Door: Carolien van Leeuwen

Gerrese en Romeijn onthulde gezamenlijk een bijzonder beeld van kunstenaar Hans Versteeg met de titel Nouvelle Rencontre (nieuwe ontmoeting). Dit beeld maakte Versteeg als cadeau en ode aan een vriend, de architect Hans van den Berg, voor zijn negenennegentigste verjaardag. Helaas heeft hij dit beeld nooit kunnen zien omdat hij vóór zijn verjaardag overleed. Het beeld staat vlakbij de ingang. Saillant detail: Hans van den Berg heeft woningen ontworpen in onder meer de Leiderdorpse wijken Voorhof, Buitenhof en Holtlant. 


Rondleiding

Na de onthulling werden de bezoekers in groepjes door het park geleid. De kunstenaars, uit heel Nederland, waren veelal zelf aanwezig bij hun beeld om uitleg te geven. Onder hen vijf jonge kunstenaars van onder de vijfendertig jaar. De heemtuin, met zijn diverse grondsoorten waardoor er een grote diversiteit aan inheemse planten, struiken en bomen groeit, vormt een prachtige achtergrond voor de kunstwerken; natuur en kunst versterken elkaar, zeker met het uitbundige zonlicht van nu!

Ook de kunstwerken, die niet kwetsbaar maar weer- en windbestendig moeten zijn, hebben een zeer divers uiterlijk. Van een grote kralenketting in een boom gemaakt van keramiek, glas en metaaldraad (Boundless Vigour van Sophie Mastenbroek) tot een grote ‘vijver’ bestaande uit een glasplaat met een doorsnede van twee meter (Contemplating van Evelien Gransjean).


Leiderdorpse kunstenares

Ook is er een prachtig kunstwerk van de in Leiderdorp geboren kunstenares Ludy Feijen (artiestennaam Ludy Feyen). Haar Salixcoop, gemaakt van in haar eigen tuin gekweekte wilgentenen en staaldraad, verbeeldt haar perspectief op de toekomst: de noodzaak om als mens en maatschappij verbinding met de natuur aan te gaan. Voor ons voedsel, welzijn en om te kunnen voortbestaan op aarde.


Perspectief

De openluchtexpositie heeft dit jaar het thema ‘Perspectief’. In deze tijd zijn veel zaken die we als vanzelfsprekend zagen dat niet meer, of veel minder. Daarom zijn we op zoek naar nieuw perspectief. De kunstenaars laten de aanschouwers op een andere manier naar de wereld kijken. Door mensen in contact te brengen met kunst ontstaat een gesprek waarin de verschillende zienswijzen worden uitgewisseld, die een nieuwe blik op de wereld kunnen geven. De beelden staan op mooie locaties, in de heemtuin en in de Waterschapsheuvel, het omheinde terrein met de grote vijver even verderop langs het Engelendaal.

Ter afsluiting konden de bezoekers onder genot van een drankje en hapje onderling, maar ook met de kunstenaars en bestuursleden, napraten over alle indrukken die ze hadden opgedaan. Het was een inspirerende middag met veel nieuwe zienswijzen!

De openluchtexpositie is voor iedereen vrij toegankelijk en te bezoeken tot 27 oktober. De heemtuin en Waterschapsheuvel zijn geopend op werkdagen tussen 8.00 en 16.45 uur en in de weekenden van 15.00 tot 16.45 uur. Bezoekers wordt vriendelijk verzocht op de paden te blijven om het groen niet te vertrappen.


Vriend van

Wie wil helpen om ook in de toekomt beeldenexposities in de heemtuin mogelijk te maken, kan ‘Vriend van de Stichting Kunst in de Heemtuin’ worden door minimaal 15 euro te doneren. Aanmelden als ‘Vriend’ kan via e-mail info@kunstindeheemtuin.nl. ‘Vrienden’ krijgen een persoonlijke uitnodiging om bij komende exposities als eerste de beelden te bezoeken.

'Salixcoop' van Ludy Feijen.
'Contemplating' van Evelien Gransjean.
Fleur van den Berg bij haar beeld 'Ik in mij'.
Kate Price, zittend op haar kunstwerk 'Sunbed'.

Uit de krant