Afbeelding

Komkommertijd

Column Beppen bij een bakkie

Vorige week werd bekend dat er schildpad met twee hoofden was geboren. Als bewijs werd er een foto van het beest bij afgebeeld. Is dit nieuws echt of nep? 

Nog een voorbeeld: In de Amerikaanse staat Californië is men al ver met de ontwikkeling van een auto die onder water kan rijden. Wanneer dit wonder op wielen daadwerkelijk groot in productie wordt genomen, zijn de fileproblemen opgelost. Echt of nepnieuws? Ik heb internet afgestruind op zoek naar de bevestiging van deze informatie. Niets kunnen vinden. 

Dit soort berichten kom je in tal van binnen- en buitenlandse tijdschriften en kranten tegen. Bijzonder is dat ze de media halen in de zomertijd en vooral in augustus. In de zomer gebeurt er doorgaans weinig en zitten publicaties verlegen om nieuws. Geen nieuws? Dan verzinnen we nieuws. Op redacties worden er weddenschappen afgesloten wie in deze komkommertijd het meest geloofwaardige niet-nieuws kan bedenken. 

Ik kwam volop ‘nieuws’ tegen dat in menig huiskamer de vraag doet opklinken: ’Heb jij het ook gelezen, dat…..? Niet te geloven.’ Wat onder meer? In een Canadees plaatsje werd bij een particulier een wapendepot ontdekt. Twaalfhonderd geweren zijn in beslag genomen. In China haalde een vrouw de pers, ze werd 127 jaar, had twee-en-twintig kinderen gebaard. Het kan gekker: Gezin woont al jaren samen met een buitenaardswezen. Hij landde ooit met zijn ufo in de achtertuin en werd vriendelijk opgenomen in het gezin. Hij geeft er de voorkeur aan in zijn eigen ruimtevaartuig te slapen. In Italië maakt men zich steeds meer zorgen over de scheve toren van Pisa. Er zijn scheuren ontdekt in het bouwwerk. Men onderzoekt of de toren rechtgezet kan worden. 

Het volgende klinkt realistischer: Twee krokodillen in de badkuip aangetroffen; geen foto bij dit bericht. Echt gebeurd: familie kwam terug van vakantie, opende een koffer, ratelslang van zestig centimeter stak zijn kop op. NOS Journaal maakte er een opname van. Extra kosten op Schiphol. Wie familie of vrienden afzet bij de vertrekhal op Schiphol moet binnenkort vijf of tien euro betalen. Deze heffing wordt serieus overwogen. 

Waar of niet waar? Vossen vreten meeuwen. Op een haventerrein in Rotterdam zijn meeuwen meer te bekennen, allemaal weggesnackt door de vos. In de bossen van Vietnam is een man ontdekt, die in een hol leefde. Hij wist niet dat de oorlog al jaren voorbij is.

Komkommertijd heet in cucumber-time in Engeland, Sauregurkenzeit bij onze Oosterburen, plattebonentijd in Vlaanderen. En dat is echt waar.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant