Logo leiderdorpsweekblad.nl
Schattig, maar een echte hond, daar kan geen robot tegenop! | Foto: Jacques Gaimard via Pixabay
Schattig, maar een echte hond, daar kan geen robot tegenop! | Foto: Jacques Gaimard via Pixabay (Foto: Jacques Gaimard via Pixabay)
Hondenweer

Robot

  Column

Is alle verandering vooruitgang? Nou, nee. Zeker, stilstand kan achteruitgang zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat elke beweging als vanzelf een stap voorwaarts is.

Neem de robotisering van de samenleving. Steeds meer taken worden uit mensenhanden genomen en gelegd in die van robotten. Handig, bijvoorbeeld als het gaat om zwaar en eentonig fabriekswerk. Dat kan prima door robotten worden gedaan, beter, sneller en langer dan mensen dat kunnen. Dat zou je misschien vooruitgang mogen noemen.

Maar het vervangen van de hond van vlees en bloed door de robot-hond. Is dat ook een goed idee? Er wordt hard aan gewerkt en fors in gehandeld, dus enig voordeel zal ermee te behalen zijn. Denk aan de robot-hond in de zorg. Vooral (oudere) dementerenden kunnen er plezier aan beleven. Zoals aan de interactieve robot hond Blond, zelfs speciaal ontwikkeld voor de ouderenzorg en ideaal als gezelschapsdier voor dementerenden! Hond of robot? Hij/zij/het klinkt en voelt kennelijk als een echte hond en ziet er levensecht uit, stelt de toelichting. “Met de heerlijk zachte vacht en het gezellige geblaf is dit een prachtige aanwinst voor iedereen die van dieren houdt.” Sterker nog, via ingebouwde sensoren reageert deze robot-hond op knuffelen, aaien en beweging! “Net zoals een echte hond”, gaat de reclame verder.

En ja, een dergelijk robotje kan mensen plezier bezorgen. Zeker in de voortdurende slechte coronatijd, waarin de zorg toch al hopeloos zwaar en overbelast is. Dan is elke extra poot aan het bed van de oudere of de stoel van de dementerende mooi meegenomen. En dan is 154,50 euro allicht een koopje.

Maar een echt echte hond, daar kan geen robot tegenop! Niet ‘net zoals een echte hond’ maar simpelweg een echte hond. Daaraan kan natuurlijk zelfs de slimste robot niet tippen. Daar is verandering nog lang geen verbetering. Want ‘net zoals’ een echte hond is geen echte hond: bijna telt niet! Dus zolang ouderdom, dementie en ander ongemak het niet in de weg staat: geniet ervan, van de enig echte hond-hond…

Deze bijdrage is verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. Wij zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Hebt u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Meer berichten