Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: PR
Hondenweer

Hooikoorts

  Column

Het voorjaar is in aantocht en we kijken ernaar uit. Tenminste, velen van ons. Al is misschien niet iedereen er even dolgelukkig mee. Denk bijvoorbeeld aan mensen met hooikoorts, voor wie het groeien en bloeien van de natuur in het voorjaar hinder en overlast kan betekenen. Sniffen en niezen en gekriebel, en zo.

Ook voor honden trouwens. Want ja, het zijn niet alleen mensen die last van hooikoorts hebben. Dieren eveneens: ook honden kunnen er last van hebben. Honden kunnen lijden aan de pollenallergie die we gewoonlijk en gemakshalve hooikoorts noemen.

Niest en snuift de erdoor getroffen hond dan ook, in het voorjaar, vanwege al dat stuifmeel? Nee, dat is niet direct het geval. Bij honden toont de hooikoorts zich iets anders dan bij mensen. Het is bij de hond vooral de huid die het moet ontgelden. Huidklachten, enigszins vergelijkbaar met eczeem bij mensen, zijn het meest zichtbare gevolg van hooikoorts bij honden. Kleine ontstekingen en rode plekken/vlekken. Al kan de hond ook last hebben van de ogen, of ervan gaan niezen. Er is wel enig verschil naar hondenras: het zijn vooral terriërs, retrievers en bulldoggen die gevoelig zijn voor zogenoemde omgevingsallergenen, die dus last hebben van hooikoorts. Graspollen zijn daarbij de grootste boosdoeners, gevolgd door kruiden- en bomenpollen.

Allemaal leuk en aardig – of eigenlijk niet zo leuk en aardig – maar is daar dan nog iets tegen te doen? Jawel, al is een bezoekje bij de dierenarts aangeraden bij erge klachten. Maar voor het overige enkele simpele acties. Af en toe de hond extra in bad om de huid schoon te maken. Na het wandelen met de hond de poten goed schoonmaken om stuifmeel te verwijderen. Misschien de pollenkalender in de gaten houden om op de ergste dagen iets korter of op andere plekken de hond uit te laten. En wat voor hond én baas gezond is: het huis schoon houden. Zo simpel kan het zijn. En dan, dan staat niets een heerlijke lente in de weg…

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Zie ook facebook Platform Hondenweer - HVL

Meer berichten